Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 13 vuotta vanha

Kiroilevat suomalaiset -ystävälliset virolaiset

Remonttityömaan keskellä tapaa monenlaista työmiestä ja -naista. Lahden radion toimittaja Heikki Ahonen kertoo pakinassaan törmänneensä kiroileviin suomalaisiin ja ystävällisiin virolaisiin maalareihin.

Heikki Ahonen
Heikki Ahonen Kuva: YLE / Lahti
Avaa Yle-sovelluksessa

Pari vuotta sitten heräsin eräänä aamuna pihalta kuuluvaan kamalaan huutoon ja kiroamiseen. Katonmaalausporukan pomo oli menettänyt hermonsa työntekijäänsä. Mies huusi, räyhäsi ja haukkui alaisiaan.

Mekastus kaikui koko pihalla ja meikäläisen aamu-unet olivat mennyttä. Häiriköidä nyt toisten kotipihalla. Olisi antanut niitä potkuja vaikka autossaan, toimistossaan tai missä tahansa muualla, mutta ei meidän ikkunan alla.

Kun näin isännöitsijää seuraavana päivänä, annoin kyllä palautetta. Isännöitsijä kysäsi, että helpottaako oloa jo hän sanoo tämä työporukan olleen halpa. – No ei helpottanut!

Taloyhtiössämme onkin näitä remontteja riittänyt. Kaikki ikkunat on vaihdettu, seinät rapattu ja parasta aikaa rappukäytävien koristemaalaukset tehdään uusiksi. Se onkin iso homma. Sata vuotiaan talon alkuperäiset maalaukset ovat hienot ja taidokkaat. Käsin tehtävään uudelleenmaalaukseen löytyi oiva porukka virolaisesta alan firmasta.

Nämä virolaiset ovatkin metkaa joukkoa. Niitä on nyt pyörinyt koko kevään sisäpihallamme. Kun näen työmiehen tai – naisen, niin hän välittömästi tervehtii iloisesti. Siitä tulee näin asukkaalle ja maksajalle hyvä mieli. Mieluummin omalle pihalle ottaa iloista ja ystävällistä sakkia, kun äkkipikaisia, kiroilevia ja huutavia ukkoja.

Okei, okei, ei saa yleistää, mutta kun puhun omasta kokemuksestani jo yli vuoden jatkuvan remonttityömaan keskellä asuneena, niin jonkinnäköinen subjektiivinen otanta on. Suomenlahden toiselta puolelta tullut maalausporukka käyttäytyy paljon huomaavaisemmin ja ystävällisemmin kuin ennen heitä talossamme häärineet suomalaiset työmiehet.

Toki hekin tervehtivät, mutta eivät koskaan ennen kuin itse olin moikannut heitä. Nämä Viron miehet jopa availevat kohteliaasti ovia, jos he sattuvat olemaan se vieressä, kun ovea lähestyy.

Sen pari vuotta sitten kattoa maalannen ryhmän kiroileva pomo näki meikäläisen pihalla pari päivää kertomani ”räjähdyksen” jälkeen. Selkeäsi isännöitsijä oli antanut palautetta. Mies vältteli katsettani, mutta pyysi anteeksi aiheuttamaansa häiriötä.

Kyllä siis suomalainenkin osaa käyttäytyä. Mutta vasta lievän painostamisen jälkeen.

- Okei, okei , ei yleistetä….

Suosittelemme sinulle