Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Klassarinkierros vie retkeilijän Nuuksion länsilaidalle

Vihtiin avattu Klassarinkierros tarjoaa mahdollisuuden tutustua Nuuksion länsiosan metsiin. Uudesta reitistä toivotaan myös pientä helpotusta Espoon Haukkalammen retkeilijäruuhkiin.

Nokipannu nuotiolla
Saarilammen nuotiopaikka on nykyisin yleisessä käytössä. Kuva: YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

Saarilammen laidalla sijaitsevalla tulipaikalla räiskyy nuotio ja tuoksuu nokipannukahvi. Kahvit tarjoaa Metsähallitus, joka esittelee uutta Nuuksio-reittiä, Klassarinkierrosta. 4 kilometriä pitkä Klassarinkierros on ensimmäinen merkitty reitti Vihdissä.

– Kuitenkin Vihdin puolella on suurin osa Nuuksiosta, niin siinä on sellainen pieni ristiriita. Totta kai halutaan, että Vihti saa oman osansa niistä palveluista, joita Metsähallitus tarjoaa täällä kansallispuistossa, kertoo puistomestari Teemu Laine.

Klassarinkierros kiertää kahden lammen tuntumassa vanhojen kuusimetsien sisällä. Reitin korkeimmalla kohdalla sijaitsee näköalapaikka. Klassarinkallio kohoaa 107 metrin korkeuteen merenpinnasta, ja puidenlatvat näkyvät aina Nummelan- ja Lohjanharjuille saakka. Korkeuseroa kilometrin päässä sijaitsevaan Siuntionjokeen on yli 50 metriä.

Helpotusta Haukkalammen ruuhkiin

Reitillä pyritään myös helpottamaan edes hiukan Espoon Haukkalammen reittien ruuhkaisuutta. Kauniina retkeilypäivänä Haukkalammen kävijät lasketaan helposti tuhansissa, sillä Nuuksio on pääkaupunkiseudun tärkeimpiä luonto- ja virkistysalueita. Vihtiläinen Paula Huhtilainenkin tietää Haukkalammen ruuhkat.

– Siellä kun on oikein hieno sää niin tuntuu, että vallan kuin Mannerheimintiellä kävelisi, siellä on niin paljon väkeä. Ja polut on niin kuluneita, täällä on ihan oikeasti polkuja ja kasvillisuutta.

Klassarinkierros ei yksinään ratkaise Haukkalammen ruuhkaongelmaa, mutta pienikin lievitys on tarpeellinen. Vihdin reitille odotetaan retkeilijöitä lähinnä lähiseudulta.

– Kansallispuiston kävijät tulevat enimmäkseen Helsingin suunnasta. Klassarinkierros palvelee sitä prosentuaalisesti pienempää väestöä, joka tulee Vihdin suunnalta. Ei tarvitse kiertää sitä täyttä matkaa Espoon puolelle merkittyä reittiä varten, toteaa puistomestari Teemu Laine.

Lisää reittejä tulossa

Nuuksioon on lähivuosina tulossa enemmänkin uusia merkittyjä reittejä. Osa niistä tulee kulkemaan säteittäisesti kohti Solvallaa, johon rakennetaan uusi luontokeskus. Lähestymisreittejä on tarkoitus perustaa viidestä seitsemään, ja ne pitäisi saada valmiiksi Nuuksiokeskuksen valmistumiseen mennessä. Nuuksiokeskuksen taas pitäisi valmistua vuonna 2012.

Pidempiäkin merkittyjä reittejä on jonkin verran kyselty, mutta toisaalta niitä kaipaavat osaavat yleensä liikkua luonnossa ilman puun kyljestä luettavia opastuksiakin. Tyypillisin kulkija viihtyy Nuuksiossa kuitenkin vain muutaman tunnin. Klassarinkierros sopiikin heille kuin nakutettu.

– Se vie sen pari tuntia suurin piirtein, ehkä vähän enemmän jos makkaraa paistetaan tuolla tulipaikalla. Semmoista päiväretkeilijää tällä palvellaan parhaiten, sanoo puistomestari Teemu Laine.

– Kyllä toivoisin, että sitä käytettäisiin. Minusta tuntuu, että suurin osa vihtiläisistä ei edes tiedä mitä Nuuksio on, ja se on osa Vihtiä, toteaa puolestaan kansallispuiston naapurissa asuva Paula Huhtilainen.

Klassarinkierros löytyy helpoiten, kun seuraa Vanhalta Turuntieltä Elohovin viitoitusta Valklammentien parkkipaikalle.

Suosittelemme