Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 13 vuotta vanha

Oppositio voitti Trinidad ja Tobagon vaalit

Trininad ja Tobagon pikkuisessa saarivaltiossa valta vaihtuu. Pika-aikataululla järjestettyjen vaalien voittaja on opposition viiden puolueen liittouma, joka saa ainakin 27 parlamentin 41 paikasta.. Oppositiojohtaja Kamla Persad-Bissessarista tulee maan uusi pääministeri. Väistyvä pääministeri Patrick Manning tunnusti häviönsä televisiossa.

Avaa Yle-sovelluksessa

Väistyvä pääministeri Patrick Manning on tunnustanut häviönsä televisiossa. Maanantain vaalit järjestettiin Manningin käskystä pikavauhdilla kesken hänen viisivuotiskautensa. Manning hajotti maan parlamentin huhtikuussa syystä, jota ei tunneta.

Mahdollisesti Manning tahtoi järjestää pikavaalit varmistakseen kannatuksensa sen jälkeen, kun häntä oli syytetty holtittomasta rahankäytöstä. Manningin kritisoitiin tuhlanneen miljoonia dollareita suuriin rakennusprojekteihin ja kahteen huipputapaamiseen samaan aikaan, kun terveydenhuollossa kaivattiin lisärahoitusta.

Maanantaisia vaaleja edelsivät Trinidad ja Tobagon kaduilla käydyt näyttävät vaalikampanjat, joiden juhlatunnelma muistutti välillä saarivaltion kuuluisia karnevaaleja. Itse äänestys käytiin rauhallisessa tunnelmassa ilman musiikkia tai äänestyspaikkojen lähelle sijoitettuja julisteita. Äänestysalueella oli myös voimassa alkoholin myyntikielto. Suurin osa Trinidad ja Tobagon 1,3 miljoonan väestöstä sai kahden tunnin vapaan töistään äänestämistä varten.

Trinidad ja Tobago on kahdesta pääsaaresta koostuva entinen Britannian siirtomaa, ja se sijaitsee Karibianmerellä lähellä Venezuelan rannikkoa. Trinidad ja Tobagon politiikkaa on sävyttänyt kannatuksen vahva kahtiajako maan intialais- ja afrikkalaisperäisen väestön kesken. Istuvan pääministerin Manningin puolue PNM on ollut vallassa puoli vuosisataa ja kerännyt kannatusta erityisesti afrikkalaisväestön keskuudessa. Haastaja Persad-Bissessarin UNC-puolueen ydinkannatus on intialaisväestössä, mutta puolue on kosiskellut äänestäjiä myös muista kansallisuuksista.

Kamla Persad-Bissessarista tulee Trininad ja Tobagon uusi pääministeri, hän on ensimmäinen nainen virassaan. Persad-Bissessar on ammatiltaan juristi. Nykyinen pääministeri Patrick Manning on toiminut virassaan ensin vuosina 1991 - 1995 ja uudelleen vuodesta 2001 alkaen.

Suosittelemme sinulle