Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Reino Laine ja Pentti Mutikainen uudet Suomen Jazzlegendat

Pitkän linjan muusikot, rumpali Reino "Reiska" Laine ja basisti Pentti Mutikainen ovat uudet Suomen Jazzlegendat numerot 19 ja 20. Heidän palkitsemisensa tapahtuu Imatra Big Band festivaaleilla heinäkuun alussa.

Jazzlegenda nro 19 Reino "Reiska" Laine Kuva: YLE Etelä-Karjala
Avaa Yle-sovelluksessa

Samalla muodostuu myös todellinen legendaorkesteri, Pentti Lasasen johtama kvintetti. Kaikki kvintetin jäsenet ovat legendapalkinnon saajia eli Lasasen, Laineen ja Mutikaisen ohella bändiin kuuluvat saksofonisti Eero Koivistoinen ja pianisti Olli Ahvenlahti.

Kaikki on palkittu myös Yrjö-palkinnoilla, mikä on Suomen Jazzliiton jakama korkein tunnustus suomalaiselle jazz-muusikolle.

Todellisten legendojen muistamista

Yrjö-palkinnosta pääsevät osalliseksi kaiken ikäiset taiteilijat. Imatralla on haluttu palkita erityisesti veteraaneja, jotka tahtovat muuten unohtua liiankin helposti.

Suomen Big Band Yhdistys, Suomen Jazz- ja poparkisto sekä Imatra Big Band Festival alkoivatkin kesästä 2001 lähtien muistaa vuosittain suomalaisen jazzin merkittäviä tekijöitä Suomen Jazzlegenda-palkinnoilla.

Palkinnon saaminen edellyttää muusikolta merkittävää uraa jazzmusiikin soittajana, säveltäjänä, sovittajana tai kapellimestarina, vähintään noin kuudenkymmenen vuoden ikää ja esiintymistä yhä aktiivisesti.

Suomen Jazzlegenda n:o 19

Reino Laine aloitti muusikonuransa vuonna 1965 erilaisissa tanssiorkestereissa, mm. Olavi Virran yhtyeessä. Hän vietti 1960-luvulla vuoden Yhdysvalloissa hakien kokemusta muusikkona. Vuonna 1967 hän oli mukana voittamassa Montreaux'n jazzfestivaalien yhtyekilpailua Eero Koivistoisen yhtyeessä.

Voittoa on pidetty ensimmäisenä suomalaiselle jazzille osoitettuna kansainvälisenä tunnustuksena, ja sen ansiosta yhtye pääsi esiintymään Newportin jazzfestivaaleille Yhdysvaltoihin.

Laine on soittanut muun muassa Conjunto Baron -yhtyeessä, Vesa-Matti Loirin yhtyeessä, Claes Anderssonin triossa sekä omassa yhtyeessään Reiska Laine Bandissä. Laine on esiintynyt myös yhdessä mm. saksofonistien Dexter Gordonin, Clifford Jordanin ja Charlie Marianon kanssa.

Laine on trumpetisti Ted Cursonin ohella ainoa muusikko, joka on esiintynyt Pori Jazz -festivaaleilla joka vuosi sen perustamisesta vuodesta 1965 lähtien. Vuonna 1981 Laine palkittiin Yrjö-palkinnolla. Lisäksi Laine on soittanut ja esiintynyt cameo-rooleissa useissa elokuvissa ja TV-sarjoissa.

Laine on edistänyt jazzmusiikin asemaa Suomessa toimimalla eri kulttuurijärjestöissä ja -toimikunnissa.

Suomen Jazzlegenda n:o 20

Pitkän linjan muusikko, basisti Pentti Mutikainen sai Yrjö-palkinnon marraskuussa 1999 Valtakunnallisilla Jazzpäivillä. Mutikainen aloitti ammattiuransa vuonna 1958 Matti Heinivahon yhtyeessä.

60-luvun alkupuolella Helsinkiin muuttanut Mutikainen on levyttänyt yli 4000 kappaletta studiomuusikkona, mutta parhaiten "Muti" tunnetaan nimenomaan jazzmuusikkona, jona hän on elättänyt itsensä viimeiset 15 vuotta lopetettuaan studiosoitot.

Mutikainen tunnetaan myös erityisesti pitkäaikaisista kiinnityksistään muutamassa nimekkäässä yhtyeessä. Hän on ollut mukana yli 30 vuotta DDT Jazz Bandissa (vuodesta 1965) sekä alusta lähtien Antti Sarpila Swing Bandissa. Pianisti Claes Anderssonin yhtyeissä hän soittanut aina 60-luvulta lähtien.

Pentti Matikainen on esiintynyt usein myös elokuvissa. Hän on useimmiten ollut niissä muusikkona, mutta muutamissa elokuvissa myös näyttelijänä.

Suosittelemme sinulle