Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 13 vuotta vanha

Moottori liikuttaa jo kajakkiakin

Kuvittele kajakkiretki luonnon helmassa. Vinha vastatuuli ja voimat ehtyvät, mutta ei hätää: Naps vain! Ja moottori puskee kajakkia eteenpäin. Sähkökajakki on täällä!

Sähkötoiminen kajakki ja Navitekin omistaja Guy Fant sekä Jan Sandström.
Sähkötoimisessa kajakissa istuu Navitekin omistaja Guy Fant, vieressä Jan Sandström. Kuva: YLE / Raila Paavola
Avaa Yle-sovelluksessa

Nyt kajakkiin istuja voi valita siis vapaasti, meloako vai käynnistääkkö moottori avuksi. Suomen ensiesittylyssä Kokkolan kaupunginsalmessa Suntissa sähkötoimista kajakkia kummasteli moni. Tuotteen maahantuoja, pietarsaarelainen Navitek yritys ei pidä keksintöä kummallisena, vaan päin vastoin.

- Ehkä me olemme kaikki vähän laiskoja, ja sähkötoiminen kajakki tuo helpotusta tähän. Jos voimat ehtyvät pidemmällä reissulla, sähköistetty kajakki auttaa urakassa. Myös vastatuuleen puskemisessa moottorivoima tulee toisinaan tarpeeseen, huomauttaa Navitekin omistaja Guy Fant.

Ihmisillä on tarve helpottaa elämää moottoreilla, joten Fant uskoo apuvälineille olevan tilausta jatkossakin.

- Moottoreita on tullut joka alalle, onhan esimerkiksi sähköpyöriäkin olemassa. Miksei sitten sähkökajakkia, Fant kyselee.

Vakaa, leveä, mutta hidas

Moottorin avulla kajakilla voi kiertää vaikka 50 kilometrin reitin. Yhteen kyytiin sillä voi hurruutella jopa 5 tuntia, minkä jälkeen akku ladataan akkulaturilla. Malliltaan sähkökajakki ei tavallisesta eroa. Ilman akkua kajakki painaa lähes yhtä paljon kuin akuttomat, eli noin 32 kiloa. Akkukäyttöinen sähkömoottori toimii myös apuna melomisessa, jos ihmisellä on esimerkiksi vamma, jonka vuoksi voimat ovat tavallista pienemmät. Melua moottori ei pidä. Se on äänetön ja luonnon helmaan pääsee lipumaan samalla lailla kuin tavallisellakin.

- Kajakki on vakaa, levä, mutta luonnollisesti silloin hidaskin. Siinä voi vaikka seisoa, kaatumaan sitä tuskin saa. Se myös tyhjentään itse itsensä, jos sattuu hörppäämään vettä. Vastaavasti akuttomat kajakit ovat kapeita, kiikkeriä, mutta nopeita, kertoo Guy Fant.

Navitek odottaa kajakkimarkkinoiden kysynnän kasvavan.

- Sellaista virettä näkyy, että pieni kajakkibuumi olisi tulossa, Fant ennustaa.

Hintahaitaria on kajakeissa leveä. Aloittelijalle löytyy käypä merikajakki noin 1 000 eurolla. Hintaa tulevat vielä liiivit, melat ja muut tarvikekustannukset päälle. Huippukajakki saattaa maksaa jopa 3 000 euroa.

Suomessa toimii noin viisi kajakkien maahantuojaa, joista pietarsaarelainen Navitek on yksi.

Suosittelemme sinulle