Hyppää sisältöön

Suomesta ei haluta houkuttelevaa maata

Lähes kaksi kolmasosaa suomalaisista on sitä mieltä, että Suomen ei tule houkutella lisää ulkomaalaisia muuttamaan Suomeen. YLE Uutisten kyselyssä perussuomalaisten kannattajat vastustavat maahanmuuton kasvattamista eniten, mutta keskustan ja SDP:n kannattajat seuraavat pian perässä.

Kuva: YLE Uutiset grafiikka

YLE Uutisten kyselyssä 63 prosenttia vastaajista vastustaa ajatusta, että Suomea kehitettäisiin lisää ulkomaalaisia muuttajia houkuttelevaksi maaksi. Eniten vastahankaan ovat perussuomalaiset äänestäjät. Heistä 82 prosenttia katsoo, ettei Suomea tule muovata ulkomaalaismyönteisemmäksi.

Pian perussuomalaisten takana samassa rintamassa seisovat keskustan ja sosiaalidemokraattien kannattajat. Keskustalaisista 70 prosenttia ja demariäänestäjistä 68 prosenttia vastustaa ulkomaalaisten houkuttelua Suomeen.

Eniten eri mieltä ovat vihreät: 65 prosenttia vihreiden äänestäjistä kannattaa täysin tai osittain sitä, että suomalaisyhteiskuntaa pitää kehittää ulkomaalaisia houkuttelevammaksi. Kokoomuksen äänestäjistä 45 prosenttia haluaisi houkutella lisää maahanmuuttajia, 53 prosenttia taas vastustaa ajatusta.

Maahanmuutto vaikuttaa joka kolmannen äänestyspäätökseen

Etenkin perussuomalaisille maahanmuutto on tärkeä vaaliteema. 68 prosenttia puolueen kannattajista sanoo, että kysymys maahanmuuttajien asemasta painaa äänestyspäätöksessä erittäin tai melko paljon.

Myös vihreistä neljä kymmenestä katsoo, että maahanmuutto vaikuttaa äänestämiseen erittäin tai melko paljon. Sitä vastoin isoimpien puolueiden kannattajille maahanmuutto on selvästi vähäpätöisempi vaaliteema.

Kaikista YLE Uutisten kyselyyn vastanneista joka kolmas vastaaja on sitä mieltä, että maahanmuutto vaikuttaa äänestyspäätökseen erittäin tai melko paljon. Runsas neljännes, 28 prosenttia taas sanoo, että maahanmuuttokysymys ei vaikuta omaan äänestysvalintaan lainkaan. Loput sanovat maahanmuuttolinjausten vaikuttavan vaaleissa vähän.

Taloustutkimuksen YLE Uutisille tekemään kyselyyn haasteltiin 2 399 vastaajaa.

Tutkija: Tulos ei yllättänyt

Tutkijan mukaan maahanmuutosta tulee ilman muuta yksi eduskuntavaalien teemoista. Politiikan tutkija Ville Pitkänen Turun yliopistosta arvioi kuitenkin, ettei sen merkitystä pidä korostaa liikaa.

Pitkäsen mielestä kyselyn tulokset eivät olleet erityisen yllättäviä, vaan noudattelivat aiempien kyselyjen tuloksia.

- Hiukan vierastan ajatusta siitä, että vaalit käytäisiin yhden asian ympärillä, vaan älyllisempää on kyllä ajatella, että maahanmuutosta tulee keskusteluaihe muiden joukossa. Ja vaikka medialla ja tutkijoillakin saattaa olla houkutusta karsinoida vaalit jonkun tietyn teeman ympärille, niin ajattelen kuitenkin, että myös kokonaispaketista on kysymys. Ja kuten sanottua, niin tässäkin tutkimuksessa kaksi kolmasosaa ei kuitenkaan pitänyt maahanmuuttoon liittyviä kysymyksiä niin tärkeinä, Pitkänen kommentoi YLE Uutisille.

Suosittelemme sinulle