Hyppää sisältöön

Thors: Ruotsinsuomalaisella vanhuksella oikeus hoitoon suomeksi

Maahanmuutto- ja Eurooppaministeri Astrid Thorsin mukaan ruotsia taitamattomalla ruotsinsuomalaisella vanhuksella Veikko Virtasella on Ruotsissa oikeus hoitoon omalla äidinkielellään. Thorsin mukaan tämä on nimenomaisesti haluttu turvata laissa ja pohjoismaisissa sopimuksissa.

Virtasen kohtelu on noussut julkisuuteen, koska Vaxholmin kunta ei elokuisesta anomuksesta huolimatta ole siirtänyt häntä suomenkieliseen hoitokotiin. Tänä vuonna 90 vuotta täyttävä Virtanen on sokea ja ruotsia taitamaton, mutta hän joutuu asumaan vanhainkodissa, jonka henkilökunta puhuu vain ruotsia.

Thors korostaa, että kun Virtasen vaimo viime syksynä kuoli, Virtasen mahdollisuudet viestiä ympäröivän maailman kanssa huonontuivat huomattavasti.

Thors toteaa, että maahanmuuttajat voivat ikääntyessään menettää aikuisina oppimansa kielen. Siksi laissa ja pohjoismaisissa sopimuksissa on nimenomaisesti haluttu turvata vanhustenhoito toisista pohjoismaista tulleille henkilöille heidän omalla äidinkielellään. Nyt säännösten tulisi tarjota turvaa Veikko Virtaselle, Thors sanoo.

Hän huomauttaa, että jos on tahtoa, löytyy keinot. Vaxholmilla on Thorsin mukaan halutessaan kaikki mahdollisuudet täyttää lakisääteiset velvollisuutensa. Hoitokoti Suomi-koti on kohtuullisen matkan päässä Enskedessä.

Thors kertoo tiedustelleensa Vaxholmin kunnalta useamman kerran Virtasen tapauksesta, mutta ei ole saanut vastausta.

Yksi ratkaisu kielitaitoisen henkilökunnan puutteeseen Suomessa ja Ruotsissa voisi Thorsin mukaan olla harjoittelijavaihto Helsingin ja Tukholman välillä, jotta hoitajat oppisivat naapurimaittensa kieltä.

Suosittelemme sinulle