Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 12 vuotta vanha

Mankell: Partahöyläni oli ainoa ase laivalla

Israelin erikoisjoukot käyttivät kohtuuttomasti voimaa pysäyttäessään Gazaan matkalla olleen avustuslaivueen, sanoo yhdellä laivoista ollut ruotsalainen dekkarikirjailija Henning Mankell.

Henning Mankell esitteli SVT:lle partalöynäänsä.
Kuva: SVT
Avaa Yle-sovelluksessa

Hänen mukaansa ainoa toimiva keino konfliktissa olisivat kansainväliset pakotteet Israelia vastaan.

Mankell oli kymmenen muun ruotsalaisen mukana israelin erikoisjoukkojen pidättämien noin 700 palestiina-aktivistin joukossa. Israelin vapauttama Mankell saapui tiistai-illalla Göteborgiin.

Hänen mukaansa joukot iskivät aamulla puoli viiden aikaan. Joukot tulivat helikoptereilla, pikaveneillä ja sotalaivoilla aktivistien aluksiin, jotka olivat selvästi kansainvälisellä merialueella.

Muut silminnäkijät ovat kertoneet miten israelilaiset sotilaat käyttivät kumiluoteja, etälamauttimia ja lopulta rynnäkkökivääreitä. Mankell sanoo sotilaiden ampuneen jopa nukkuvia ihmisiä.

Jotkut sotilasasiantuntijat Ruotsissa ovat ihmetelleet, miksi huippukoulutettujen erikoisjoukkojen hyökkäys johti yhdeksän ihmisen kuolemaan. Kysymys on siitä, miksei hyökkäystä edeltänyt esimerkiksi kyynelkaasun tai lamauttavien pommien käyttäminen, jolloin alukset olisi saatu haltuun pienemmillä tappioilla.

Kirjailija pitää järjettöminä Israelin väitteitä siitä, että Palestiina-aktivistit olisivat olleet aseistautuneita.

- Laivaltamme löytyi yksi ainoa ase, se oli minun partahöyläni, Mankell sanoo.

Matkan tarkoitus Gazan tilanteen esille saaminen

Matkan tarkoituksena oli kirjailijan mukaan nostaa esille Gazan tilanne ja pakottaa Israel muuttamaan politiikkaansa. Muutosta hän kaipaa yhä.

- Nyt on pakotteiden aika. Kaikkea muuta on kokeiltu, mutta Israel ei kuuntele. Kannattaisi hyödyntää kokemuksia Etelä-Afrikasta, jossa pakotteet toimivat, vaikka se kesti pitkään, Mankell sanoo.

Osa ruotsalaisista aktivisteista päätti jäädä Israeliin odottamaan oikeudenkäyntiä. Kansainvälinen mielipide on ollut kuitenkin sen verran raju Israelin toimia vastaan, että maa ilmoitti karkottavansa eli vapauttavansa kaikki laivoilla olleet aktivistit.

Ruotsalaiskirjailija ei kadu kokemaansa.

- En ollenkaan. Tämä on korostanut sitä, mitä Gazassa nyt tapahtuu.

Suosittelemme sinulle