Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 12 vuotta vanha

Vanha valaisin voi viedä hengen

Vanhat valaisimet kannattaa viedä ammattilaisen tarkastettavaksi ennen kattoon kiinnittämistä. Valaisinten korjaus pitää sähkömiehet kiireisinä Joensuussa, sillä retrotyylin suosion myötä yhä useampi haluaa valaista kotinsa vanhanajan malliin.

Vanha kristallivalaisin
Kuva: YLE / Riikka Heikkilä
Avaa Yle-sovelluksessa

Joensuulainen sähköasentaja Harri Muuttoranta on noutanut asiakkaalta korjattavaksi huutokaupasta hankitun vanhan kristallivalaisimen. Lähes satavuotias kattokruunu herättää nostalgisia tunteita myös sähköasentajassa.

- Hyvältä näyttää. Yhä enemmän näitä vanhoja tuodaan takaisin. Myös uusien valaisimien malleissa mennään taaksepäin. Ennen valaisinten mallit olivat parempia kuin tänä päivänä, toteaa Muuttoranta.

Kattokruunun kangaspäällysteiset sähköjohdot repsottavat rumasti. Sähköasentajalla on edessään monen tunnin korjausurakka.

- Ensinnäkin tässä on vialliset johdot, jotka on ehdottomasti uusittava. Jos vanhoja valaisimia hankitaan, niin ne pitäisi ensin antaa asiantuntijan katsoa ja mitata, ettei sähköiskun vaaraa ole. Tarkastaa johtimien kunnot ja niin edelleen. Samalla voidaan pohtia mihin tilaan valaisin kannattaa ja ylipäätään voidaan laittaa, sanoo Muuttoranta.

Valaisin kuntoon myös hinnalla millä hyvänsä

Retrovalaisimen ostajalle tulee usein ikävänä yllätyksenä se, ettei arvokasta valaisinta voikaan ripustaa uuden kodin kattoon. Maadoittamaton valaisin kun ei käy maadoitettuihin tiloihin.

- Siinä on kyse sähköturvallisuudesta. Valaisinten tekniset ominaisuudet olivat 1950-, 60-, 70- ja jopa 80-luvuilla ihan erilaiset kuin mitä tänä päivänä. Jos tehdään väärä sähkötulpan kytkentä, niin tilanne on hengenvaarallinen.

Toiveissa on että Muuttorannan operoitavaksi nyt menevä kristallikruunu loisi uuteen kotiin vanhanajan säihkettä. Loistosta voi joutua kuitenkin maksamaan melkoisesti.

- Monelle korjaushinta tulee yllätyksenä. Neljän tunnin työstä tulee noin 200 euron lasku. On kyllä niitäkin tapauksia, että asiakas tuo valaisimen ja sanoo, että ”laita kuntoon, maksaa mitä maksaa”.

Suosittelemme sinulle