Hyppää sisältöön

Nuorten asunnottomuus pahenee

Yhä useampi nuori on asunnoton. Asunnottomien alle 25-vuotiaiden määrä kääntyi viime vuonna kasvuun. Nuorisoasuntoliitto ja useat opiskelija- ja työmarkkinajärjestöt vaativat nuorille lisää kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja.

Suomessa tilastoitiin viime vuoden lopulla lähes 1 500 asunnotonta nuorta. Käytännössä määrä on tätä selvästi suurempi, sanoo Suomen ammattikorkeakouluopiskelijakuntien liiton puheenjohtaja Simo Takanen.

- Epäilemme, että luku paljon suurempi kuin mitä tilastot näyttävät. Monilla paikkakunnilla asutaan sitten kavereiden nurkissa tai sukulaisilla, Takanen kertoo.

Nuorten ja nuorten aikuisten asunnottomuus kääntyi viime vuonna kasvuun, ja Nuorisoasuntoliiton mielestä ongelmaan tulisi nyt puuttua. Nuorisoasuntoliitto julkisti tänään yhdessä Suomen ammattikorkeakouluopiskelijakuntien liiton, Suomen ylioppilaskuntien liiton, Akavan opiskelijavaltuuskunnan, Suomen ammattiliittojen keskusjärjestön ja STTK-opiskelijoiden kanssa Nuorten asumisen manifestin, jossa vaaditaan nuorille lisää kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja.

Nuorisoasuntoliiton pääsihteerin Olli Joensuun mukaan erityisesti nuorten suosimia pieniä vuokra-asuntoja on nyt tarjolla liian vähän.

- Nykyinen vuokrataso on ihan kestämätön. Asuntojen vuokrat pitäisi saada kasvukeskuksissakin lähelle kymmentä euroa neliö. Tähän on olemassa keinoja erilaisin valtion tukimuodoin, Joensuu sanoo.

Nuorissakin pitkäaikaisasunnottomia

Vallitseva korkea vuokrataso rokottaa erityisesti nuoria, sillä kolme neljäsosaa nuorista asuu vuokralla. Parhaillaan nuorten asunnottomuutta pahentaa myös nuorisotyöttömyys.

Jos tilapäinen asuminen tuttavien luona pitkittyy, samalla vaikeutuu kiinnittyminen työ- tai opiskeluelämään. Osa vailla asuntoa olevista nuorista on pitkäaikaisasunnottomia. Nuorisoasuntoliiton Olli Joensuu ennustaakin talouden nousun tuovan vielä suuren haasteen.

- Kun suuret ikäluokat eläköityvät, erityisesti suurissa kasvukeskuksissa tarvitaan nuorta ja osaavaa työvoimaa. Nuorten maksukyky kulkee kuitenkin hyvin kaukana näistä keskuksista. Nyt pitäisi panostaa esimerkiksi työsuhdeasuntoihin, Joensuu linjaa.

Suosittelemme sinulle