Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 13 vuotta vanha

Koiranpentuja tehtaillaan kuin keskitysleirissä

Rovaniemeläinen opiskelija haki viime perjantaina kaksi novascotiannoutajan pentua satakuntalaiselta kasvattajalta. Internetistä löytyneet suloiset pennut maksoivat 600 euroa kappaleelta. Viime yönä toinen pennuista kuoli ja toinen taistelee parhaillaan hengestään.

Koiranpentu pesun jälkeen
Mimosa-koiran heikko ruumiinrakenne näkyi pesun jälkeen. Kuva: Tanja Karhunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Rovaniemeläinen Tanja Karhunen löysi koirankasvattajan yhteystiedot internetin ilmaiselta sivustolta, jossa oli erillinen palsta koirille. Sieltä löytyi ilmoitus viidestä Novascotiannoutajan pennusta, yhteystiedot ja myyntihinnat. Ilmoitukseen oli liitetty suloinen valokuva yhdestä pennusta.

Karhunen otti yhteyttä kasvattajaan ja sai tietää, että pentueesta oli vielä koiria myytävänä.

- Odotin, että kasvattaja olisi ollut kiinnostunut ostajasta ja halunnut tietää minkälaiseen perheeseen koiraa ollaan hankkimassa mutta myyjä ei kysynyt mitään, Karhunen sanoo.

- Nettisivut vaikuttivat asiallisilta ja siellä kerrottiin, että eläinlääkärit valvovat kasvatusta ja koirien kohtelua. Varmaan niiden takia minäkin tähän sorruin, Karhunen sanoo.

Lopulta Karhunen teki pikaisen ostopäätöksen kasvattajan nettisivuilla nähtävien kuvien perusteella. Kasvattaja ehdotti käteismaksua mutta Karhunen ei tähän suostunut. Hän päätti maksaa sadan euron varausmaksun ja loput 500 euroa pankkisiirrolla.

Vatsatauti esti pentujen tarkistamisen

Kasvattajan kanssa sovittiin, että pennut voi käydä tarkastamassa paikan päällä. Turussa asuva Tanja Karhusen sisar lupautui käymään katsomassa pentuetta, josta myös toinen rovaniemeläisperhe oli ostamassa yhtä pentua. Tämä ei kuitenkaan onnistunut.

- Kasvattaja ilmoitti yllättäen, että perheessä on vatsatautia ja koiria ei pääsekään tarkistamaan sovittuna ajankohtana. Uutta sopivaa aikaa ei enää löytynyt, Karhunen sanoo.

Viime perjantainailtana Karhunen ajoi ystävänsä kanssa Satakuntaan hakemaan molemmat pennut. Pennut alkoivat oksentaa ja ripuloida lähes heti kun ne oli siirretty autoon ja se jatkui koko matkan Rovaniemelle saakka. Koirat olivat pieniä ja heikon näköisiä ja Karhunen vei ne heti seuraavana päivänä eläinlääkärille. Eläinlääkäri oli Karhusen mukaan järkyttynyt siitä, missä kunnossa pennut olivat. Koirat olivat aliravittuja ja niillä oli virusperäinen tartunta.

- Pentujen paino on selvästi alle suositusten. Meidän tyttö painoi kilon ja tämä toinen alle 800 grammaa. Luovutusikäisenä tämän rodun pitäisi olla 3-6 kiloa, riippuen sukupuolesta ja muista ominaisuuksista, Karhunen sanoo.

- Toinen koira kuoli viime yönä ja tätä meidän tyttöä katsotaan vielä kaksi päivää. Elinodote on 50 prosenttinen. Nesteytettävänä käytettiin jälleen tänään, Karhunen sanoo.

Suoraan pentutehtailijan käsikirjasta

Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton toiminnanjohtajan Helinä Ylisirniön mukaan Tanja Karhusen kokemukset kuulostavat kuin suoraan pentutehtailijan käsikirjasta.

- Juuri näin pentutehtailija toimii ja tällainen voi ostajan kannalta olla lopputulos, Ylisirniö sanoo.

Ylisirniön mukaan tällaiset kokemukset ovat Suomessa aivan liian yleisiä.

- Asiakkaiden pitäisi vaatia näitä pentutehtailijoita vastuuseen toiminnastaan vaikka se ei olekaan helppoa. Tehtailija osaavat hyvin kiertää lainkouraa ja asiaan voidaan puuttua vain lopettamalla ostot näiltä epämääräisiltä myyjiltä.Tällainen teollisuudenala pitäisi saada ajettua alas, Ylisirniö sanoo.

Toiminnanjohtaja Helinä Ylisirniön mukaan pentutehtaissa kasvatetaan koiria tai kissoja tehdasmaisissa olosuhteissa ja eläimet voivat joutua elämään koko elämänsä häkeissä ja synnyttää pennutkin sinne. Pentuja voidaan luovuttaa alaikäisinä ja narttuja pennutetaan jatkuvasti. Koiria ei hoideta eikä lääkitä eikä välttämättä edes ruokita riittävästi. Pentutehtaat ovat Ylisirniön mukaan kuin eläinten keskitysleirejä.

- Lopputuloksena näistä pentutehtaista tulee sairaita ja käsiin kuolevia pentuja, Ylisirniö sanoo.

Ostajien pitäisi kuunnella hälytyskellon ääntä vaikka mielessä onkin suloinen koiranpentu nappisilmineen. Erityistä varovaisuutta pitää noudattaa ilmaiskanavilla kuten internetin ilmaissivuilla, joissa pentutehtailijat liikkuvat.

- Ennen kuin sortuu söpöihin pennun kuviin, pitäisi etukäteen valmistautua tunnistamaan mahdollinen pentutehtailu. Joskus ostajat sortuvat ajattelemaan, että he pelastavat pennun tällaisesta tehtaasta. Tämä kuitenkin tekee vain tilaa uusille tehtailtaville, Ylisirniö varoittaa.

Tanja Karhunen on jo tehnyt asiasta rikosilmoituksen ja eläinsuojeluilmoituksen. Helinä Ylisirniö pitää tätä oikeana toimenpiteenä. Lisäksi mikäli kasvattaja on kasvattanut eläimiä Kennelliiton kasvattajan nimikkeellä, pitää siitä tehdä ilmoitus myös Kenneliittoon.

Suosittelemme sinulle