Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Louhisaaren juoma vie kesäjanon

Nyt kannattaa piipahtaa mustaherukkapensailla ja poimia ainekset maistuvaan juomaan. Marskin simaksikin kutsuttua juomaa tehdään marsalkka Mannerheimin kotikartanon reseptillä mustaherukkapensaan lehdistä ja skoolaamaan pääsee viikon päästä.

Mustaherukkapensas.
Kuva: Derrick Frilund / Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

LOPPI Kesältä tuoksuva ja maistuva Louhisaaren juoma syntyy kotoisista aineksista. Kiehuva vesi kaadetaan mustaviinimarjalehtien, sokerin, sitruunamehun ja keltaisen kuoriraasteen päälle ja annetaan jäähtyä käden lämpöiseksi. Lisätään hiiva ja annetaan juoman käydä seuraavaan päivään, siivilöidään ja pullotetaan. Juoma on valmista noin viikon kuluttua.

Resepti on saatu Maskun Askaisista, Louhisaaren kartanon kahvilasta Kaarina Ylhäiseltä. Hänen mielestään tämä on se oikea ja aito juomaresepti, Mannerheimin äidin ohje, jolla nykyäänkin juomaa tehdään Louhisaaren kartanon kahvilassa. Ainakin netissä liikkuu useita muitakin juoman valmistusreseptejä. Joihinkin ei esimerkiksi käytetä hiivaa lainkaan, mutta sitruunahappoa kylläkin.

Mustaherukkaa myös Sofien drinkissä

Mustaherukka miellytti kulinaristina tunnettua Mannerheimia myös muissa kuin juomissa, kuten hyytelöinä ja hilloina. Lopella sijaitsevan Suomen Marsalkka Mannerheimin Metsästysmajan tilausravintolaa pyörittää Majan Herrat Oy. Sen yrittäjä Teuvo Zetterman kertoo, että mustaherukka ei kuitenkaan ollut mitenkään erityisroolissa marsalkan menuissa.

Marsalkka on kuulu Marskin ryypystään, mutta hänen sisarensa Sofie Mannerheim puolestaan kehitteli alkoholijuoman, johon kuuluu punaviiniä, mustaherukkalikööriä ja konjakkia. 4 cl viiniä, 1 cl konjakkia ja 1 cl likööriä sisältävä juoma tunnetaan Sofien drinkkinä, kertoo Teuvo Zetterman.

Suosittelemme sinulle