Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Tietokonetyö vanhentaa ja rumentaa eniten

Tietokoneen ääressä istuminen on ihmisen ulkonäön kannalta huonoin mahdollinen asento. Näin sanoo kehonhallinnan ja liikkeen asiantuntija Marja Putkisto.

Method Putkiston kehittäjä Marja Putkisto kertoi kuinka kasvoja kaunistetaan ilman botoxia ja kalliita rasvoja. Tietokonetyöskentely on sen sijaan Putkiston mielestä kasvojen kauneudelle turmioksi.
Avaa Yle-sovelluksessa

Aamu-tv:ssä vieraillut Marja Putkiston mukaan kasvot asuvat ihmisen aivoissa ja ovat ihmisen näyttöpääteruutu. Se miten ihminen ajattelee, näkyy kasvoista.

- Uskallan sanoa, että tietokonetyö on liikkeen kannalta ihmistä rumentavinta ja vanhentavinta. Kun ihminen istuu päivän tietokoneen edessä, hänen silmänsä on rajattu kaksiulotteiseen maailmaan luonnollisen kolmiulotteisuuden sijasta. Silmien liikettä seuraa koko keho, joten se vaikuttaa koko asentoon, Putkisto selittää.

Jos ihminen katsoo koko päivän esimerkiksi alaspäin, niin kehokin valuu alaspäin. Putkisto onkin kehittänyt kasvojumpan, jonka avulla kasvot ja niskan alue saadaan voimaan hyvin.

- Silloin, kun kehoa ei tarvitse ajatella, se voi hyvin. Tavoitteena on tehdä liikkeitä, jotka luonnollisesti sisältä ulospäin vaikuttavat meidän hyvinvointiin ja kauneuteen, Putkisto sanoo.

Yöpurenta lisääntynyt samaa tahtia sähköpostien kanssa

Putkiston mukaan suomalaiset eivät osaa enää pelkästään olla. Stressi on jatkuvaa ja lisääntyy.

- Koko ajan lisääntyvä informaatio pitäisi käsitellä unen aikana. Nyt on käynyt niin, että ihmisten uni on alkanut häiriintymään, Putkisto kertoo.

Ihminen ei enää täysin lepää unenkaan aikana ja krooninen käymistila saattaa säilyä läpi elämän.

- Monet ihmiset pitävät hartioita pystyssä koko ajan tai sitten stressi tuntuu purennassa. Yöpurenta on lisääntynyt samaa tahtia kuin sähköpostiliikenne, kuvailee Putkisto.

Hänen mukaansa kasvojumpan avulla ihmisten leuka pitäisi saada rennoksi ja ennen kaikkea sen avulla palauttaa kolmiulotteisuus silmiin.

- Se vaikuttaa pään asentoon ja sitä kautta koko keho vapautuu, Putkisto selittää.

Kasvojumppaa laiturin nokassa lomalla

Marja Putkiston kehittämä kasvokoulu on saanut ulkomaillakin paljon huomiota. Jumpalla on kerrottu olevan selvästi kasvojen piirteitä muokkaavia vaikutuksia.

- Kasvojumppaa voi tehdä ihan kesälomalla laiturin nokassa istuessa. Kasvojen piirteet vapautuvat ja selkäranka vapautuu, Putkisto sanoo.

Hän suositteleekin kesälomalla vain olemaan ja rentoutumaan ainaisen stressin sijasta.

- Ihmisen pitää opetella liikkumaan niin, että tuntuu hyvältä ja on vapaa olo. Samalla se vaikuttaa myös ulkonäköön.

Suosittelemme