Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 12 vuotta vanha

Kuhalankoskesta jälleen vesienergiaa Forssassa

Forssassa kaupungin kehityksessäkin merkittävänä tekijänä ollut Loimijoen vesienergian hyödyntäminen on jälleen tapetilla. Kaupungin keskustassa sijaitsevan Kuhalankosken voimalaitos on vuosien tauon jälkeen viritetty jälleen energiantuotantoon.

Espoolainen Eerin Rosenström vuokraa Kuhalankosken voimalaitosta toistaiseksi lyhyellä sopimuksella. Pitkästä 20 vuoden sopimukseta päätetään maanantaina. Kuva: YLE / Sari Törmikoski
Avaa Yle-sovelluksessa

Yli 35 vuotta käytöstä poissaolleet vesivoimalan turbiinit ehtivät seistä paikoillaan niin kauan, että voimalan nykyisellä vuokraajalla, espoolaisella Eerin Rosenströmillä on viimeisen vajaan vuoden aikana ollut suuri työ saada laitteisto jälleen toimivaksi.

- Tein viime kesänä elokuusta lähtien töitä laitteiston kanssa. Marraskuussa kakkosturbiini pyörähti sitten ensimmäisen kerran. Tammikuun puolivälistä tähän asti se on jauhanut sähköä, muutamaa lyhyttä katkosta lukuun ottamatta, Eerin Rosenström kertoo.

Sähköä vuonna 1877 valmistuneesta voimalasta lähtee noin sadan kilowatin suuruinen määrä. Sähkön ostaa Vapo Oy, joka myy sen eteenpäin niin sanottuna vihreänä luontosähkönä.

Mieluinen hanke kaupungille

Forssassa kaupungin omistaman voimalaitoksen uudelleenkäyttöönotto on otettu mieluisasti vastaan.

- Sen ottaminen uudelleen taas alkuperäiseen tarkoitukseensa on kunnioitus Forssan teollisuusperintöä kohtaan. Samalla se takaa rakennuksen ylläpidon ja kosken juoksutussäännön noudattamisen. Kaiken kaikkiaan kulttuuriteko, Forssan kaupungingeodeetti Rainer Suvanto tiivistää.

Pitkä vuokrasopimus erittäin tärkeä

Rosenströmillä on tähän asti ollut lyhyempi testaus- ja kokeilukäyttöön suunniteltu vuokrasopimus. Nyt toiminta voi jatkua vakaammalla pohjalla, kun Forssan kaupunginhallitus hyväksyi voimalaitoksen vuokrasopimuksen vuoden 2039 loppuun asti.

Vuokraajana oleva Eerin Rosenström toivoikin hallitukselta pitkää sopimusta.

- Investoinneilla on hyvin pitkät kuoletusajat, joten pitkä sopimus olisi erittäin tärkeä, Rosenström päättää.

Suosittelemme sinulle