Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 13 vuotta vanha

Tartu munaan hellin käsin

Kananmunan käsittely on taitolaji. Muna on aikamoinen valmispakkaus, jonka avaaminen vaatii omat konstinsa. Keitetyn munan kuorimiseen tarvitaan tietynlainen napautus. Liian tuoreet munat taas eivät sovellu vaikkapa kakkutaikinaan.

Finelin mukaan yhdessä keskikokoisessa keitetyssä kananmunassa on 6,9 grammaa proteiinia.
Finelin mukaan yhdessä keskikokoisessa keitetyssä kananmunassa on 6,9 grammaa proteiinia. Kuva: Arja Lento / YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

Sysmäläinen Pekka Kantanen on aikoinaan kasvattanut kanoja parikymmentä vuotta. Kokemusta kanoista ja niiden munista onkin kertynyt tiukaupalla.

Miksi joistakin kananmunista kuori irtoaa helpommin kuin toisista?

- Siihen vaikuttaa milloin se on munittu. Itse olen todennut, että noin seitsemän vuorokautta muninnasta alkaa kuori irtoamaan paljon paremmin. Ihan tuoreesta munasta se ei läheskään niin helposti irtoa.

Ihan tuore muna ei myöskään vatkaudu. Tarkkaa syytä tähän, en tiedä - en ole niin biologi, toteaa Kantanen.

- Itse kokeiltiin, että paras leivontaominaisuus on vasta kaksi viikkoa muninnasta ja se paras leivontaominaisuus kestää noin kuukauden päähän.

- Kananmuna säilyy ihan huoneenlämmössä ja jos kuori on ehjä se säilyy kuukaudesta jopa kahteen kuukauteen. Mutta jos siinä on pienikin särö, se pilaantuu ihan vuorokaudessa.

Miten tuoreet munat on parhammillaan?

Se on makuasia. Itse tykkäsin paistetusta kananmunasta ja tykkään edelleenkin. Tänä aamunakin on syöty keitettyjä kananmunia. Itse tykkää sellaisesta joka on jämähtänyt, jotkut syö neljän minuutin munia.

Maistuuko tuore muna erilaiselta?

- Vaikuttavin tekijä munan makuun on se, mitä kana syö. On onnellisen kanan munia. En tiedä mikä tekee kanasta onnellisen, pohtii Pekka Kantanen.

- Meillä oli kukko, voihan olla että se tekee kanan onnellisemmaksi. Mutta kyllä makuun vaikuttavin tekijä on se ruoka, mitä sille syötetään. Ennen vanhaan munissa maistui jopa kala, kun käytettiin paljon kalarehua.

Kuoren irtoamiseen vaikuttaa myös se, että muna "pelästytetään" eli se upotetetaan keittämisen jälkeen kylmään veteen.

- Siinä on se kylmän ja lämpöisen eron vaikutus. Se korkkaantuu tavallaan, kylmän ja lämpimän ero tekee sen irtoamisreaktion.

Kuoren irtoamiseen vaikuttaa joidenkin kokemusten mukaan myös se kuinka kuori lusikalla rikotaan, siinä napauksessa pitää olla tietynlainen voimakkuus.

- Jos lyö liian kovaa, sisältä menee valkuainen rikki ja sitten on hankala saada irti. Se on vähän kuin taitolaji,

Suosittelemme