Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 13 vuotta vanha

Uivat huvilat yhdistävät veneilyn ja mökkeilyn

Kelluvista huviloista on tulossa uusi yhdistetty veneilyn- ja mökkeilyn muoto. Pysyvästi näitä asuntolaivoja ei saa laitureihin kiinnittää ilman viranomaislupia. Hollolalaisyrityksessä kelluvista huviloista toivotaan vientituotetta.

Tämä huvila on pian Rukholman saaristossa.
Tämä huvila on pian Tukholman saaristossa. Kuva: YLE / Heikki Ahonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Lahden Teivaan satamassa kelluu huvila. Siitä löytyvät olohuone, keittiö, makuutilat, vessa ja sauna. Sisäneliöitä on yli 50, iso terassi ja koko katon kokoinen kaiteellinen oleskelutasanne. Idea uivaan huvilaan tuli valmistajan omasta tarpeesta, kertoo hollolalaisen CatMarina Oy:n toimitusjohtaja Heimo Hälikkä.

- Etsimme hyvää rantatonttia, johon olisimme rakentaneet asiallisen kesäasunnon. Kun sitä ei löytynyt, ajattelimme tehdä sen tällä tavalla järven päälle.

Uivassa huvilassa on kaksirunkojärjestelmä. Sitä kannattelee kaksi metrin levyistä ja koko aluksen pituista ponttonia.

- Tämä liikkuu myrskyssäkin tasaisesti kuin juna. Samalla se on yllättävän ketterä. 15 vuotta täyttänyt saa kuljettaa tätä yksityiskäytössä, jos luulee osaavansa. Tämä on hyvin yksinkertainen.

Rantautumista jokamiehenoikeudella

Uiva huvila on rekisteröity veneeksi. Jokamiehenoikeudella sillä voi rantautua kipparin haluamaan paikkaan tilapäisesti, kunhan ei häiritse maanomistajaa. Jos kelluvasta huvilasta kaavailee kesämökkiä, joka on pysyvästi omalla rannalla, asia mutkistuu.

Pysyvästi kelluvan mökin paikallaan pitäminen saattaa tarvita toimenpideluvan. Liittyminen sähkö- ja vesiverkkoihin tuo mukanaan tarpeen rakennusluvalle. Esimerkiksi Lahden seudun rakennusvalvonta ei ole vielä joutunut ratkomaan kelluvista huviloista aiheutuneita riitoja. Toimistossa on kuitenkin huomattu asuntoveneiden tuleminen markkinoille. Lakimies Mika Vuorikosken mukaan rakennusvalvonta on varautunut kyselyihin pyytämällä ministeriöltä ja elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukeelta tulkinta-apua säädöksiin.

Ruotsissa kelluvat huvilat ovat aiheuttaneet närää ja keskustelua. Nyt länsinaapurista löytyy jo monta vain veden päälle uiville huviloille tarkoitettua laituria eli "vesitonttia."

Mökkeilyyn veden päällä uskotaan

Hollolalaisyhtiön uiva huvila on varustettu runsaalla tekniikalla. Heimo Hälikkä esittelee laitehuonetta, josta löytyvät generaattori, akustot ja meriveden puhdistuslaite, joka tekee merivedestä juomakelpoista.

Näiden kelluvien unelmien hinta on reilusta 26000 eurosta 200000 euroon. Hollolassa luotetaan yhdistetyn mökkeily- ja veneilymuodon tulevaisuuteen. Hälikkä kertoo yrityksen valmistaneen tähän mennessä kuusi uivaa huvilaa.

- Alus, jolla olemme nyt, on lähdössä juuri Tukholmaan. Vientimarkkinatkin ovat jo avautumassa.

Suosittelemme