Hyppää sisältöön

Vapaudenpatsas takaisin kotipaikalleen

Kokkolan Vapaudenpatsas on palautettu korjattuna Mannerheiminaukiolle. Patsas jalustoineen siirrettiin paikalleen tiistaina. Konservaattori haluaisi aukiolta pois patsasta rasittavan liikenteen.

Kuva: YLE / Jussi Siitarinen

Lähes vuoden kestäneen konservoinnin aikana patsaan jalustan halkeama korjattiin. Konservoinnilla haluttiin varmistaa veistoksen kunto, säilyminen ja turvallisuus. Jalustan korjaaminen maksoi 1 200 euroa.

Patsasta ovat rasittaneet talvikelit ja tärinä. Konservaattori Sari Ahava haluaisikin nyt rauhoittaa Mannerheimin aukion liikenteeltä.

- Ei siinäkään ole mitään järkeä, että korjataan, jos ei poisteta syitä, jotka aiheuttavat vaurioita. Sen jälkeen patsas vain hajoaa uudelleen ja olemme tehneet vain turhaa työtä, sanoo Ahava.

Patsaan pitäisi kuitenkin kestää korjatusta kohdasta. Riskinä on silti Ahavan mukaan, että patsas hajoaa jostain muusta kohdasta.

Patsaan historia

Kokkolan kaupunki pystytti Vapaudenpatsaan vuonna 1920 Raatihuoneen aukiolle vapaussodassa kaatuneiden kaupunkilaisten muistoksi.

Patsas koostuu kolme metriä korkeasta ja lehväkuvioin koristellusta pylväästä ja sen päällä seisovasta, luonnollista kokoa olevasta antiikin sotilasta esittävästä veistoksesta. Sotilaan vasemmalla olalla on kilpi. vasen käsi on kohotettu olkapäälle, josta laskeutuu viitta alas vyötärölle. Oikeassa kädessä on alas osoittava miekka.

Pylvään jalustaan on hakattu sankarihautaan haudattujen kaatuneitten nimet ja Kokkolan kaupungin muistosanat suomeksi ja ruotsiksi. Pylvään kapiteelissa on kuvattu Suomen leijonavaakuna, Pohjanmaan (historiallinen) vaakuna ja suojeluskunnan vaakuna.

Munsterhjelm-tutkija Teppo Jokisen mukaan Kokkolan vapaudenpatsas on yksi merkittävimmistä Munsterhjelmin suunnittelemista vuoden 1918 sodan muistomerkeistä ja myös ylipäätään yksi huomattavimmista hänen teoksistaan.

Suosittelemme sinulle