Hyppää sisältöön

Ruotsi ihmettelee H&M:n bisnestä Bangladeshissa

Työntekijöiden palkkavaatimukset ovat lamauttaneet Bangladeshin tekstiiliteollisuuden. Satoja tehtaita on suljettu, kun työntekijät vaativat palkkojensa nostamista. Samaan aikaan Ruotsissa ihmetellään, miksi maan suurin vaatteiden vähittäisketju Hennes & Mauritz maksaa yritysveroa Bangladeshiin vain 60 euroa vuodessa.

Hennes & Mauritz on yksi Euroopan suurimmista halpavaateketjuista. Kuva: Oliver Weiken / EPA

Bangladeshilaiset työntekijät vaativat palkkojensa kaksinkertaistamista 60 euroon kuukaudessa. Pohjoismaalaisittain kuukausipalkkavaatimus ei tunnu suurelta, Bangladeshissa sen vaatiminen on johtanut satojen tehtaiden sulkemiseen.

Hennes & Mauritz on yksi Euroopan suurimmista halpavaateketjuista, jonka tuotannosta suurin osa tulee Bangladeshista. Sinne yritys ei kuitenkaan juuri veroja maksa. Ruotsin radion tietojen mukaan Hennes & Mauritz maksoi vuonna 2008 yritysveroja Bangladeshiin noin 60 euroa.

Ylva Jonsson-Stenberg Action Aid-kehitysapujärjestöstä ei pidä HM:n verotusta Bangladeshissa kovin moraalisena.

- Jos yritys haluaa mainostaa olevansa kestävän kehityksen ja pitkäaikaisten yrityssuhteiden kannalla, ei ole kovin hyvä, jos se siirtää voittonsa sellaisiin maihin, joissa verotus on selvästi alhaisempi, sanoo Ylva Jonsson-Stenberg.

Hennes & Mauritz, HM, maksaa veronsa Hongkongiin ja Ruotsiin, joissa yhtiöverotus on selvästi Bangladeshia matalampi.

Jonsson-Stenberg on sitä mieltä, että HM:n verotuloilla olisi paljon suurempi vaikutus Hongkongia köyhemmillä alueilla, etenkin kun yhtiöllä ei ole maassa muuta toimintaa.

Hennes & Mauritz kiistää kaikki syytteet verojen pakoilusta ja sanoo, että sillä ei ole tehtaita Bangladeshissa. Ei varmaan olekaan, mutta suuri osa sen vaatteista ommellaan siellä.

Suosittelemme sinulle