Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Laser paljasti apostolien kasvot Rooman vanhasta freskosta

Roomasta löydetyt maalaukset ovat osoittautuneet Jeesuksen opetuslasten vanhimmiksi tunnetuiksi kasvokuviksi. Pyhän Teklan katakombin freskot maalattiin noin 1 600 vuotta sitten. Freskojen restaurointityössä on lasertekniikan avulla selvinnyt yksityiskohtia, joiden perusteella tutkijat pitävät kuvien miehiä neljänä opetuslapsena.

Jo vuosi sitten Pyhän Teklan freskoista löydettiin lasertekniikan avulla apostoli paavalin kasvot. Kuva: Paavillinen komissio
Avaa Yle-sovelluksessa

Kasvonsa paljastaneiden apostolien joukossa on muun muassa Jeesuksen ensimmäinen nimeltä tunnettu seuraaja Andreas sekä hänen veljensä Pietari.

Freskot ovat kammiossa, jonne haudatun korkea-arvoisen roomalaisnaisen uskotaan kääntyneen kristityksi pian sen jälkeen, kun keisari Konstantinus oli tehnyt kristinuskosta laillista. Apostoleista tunnetaan vanhempiakin maalauksia kuin Pyhän Teklan freskot, mutta niissä heidän kasvonsa ovat liian pienet piirteiden erottamiseksi.

Arkeologit uskovat, että nyt puhdistetut freskot vaikuttivat suuresti siihen, millaisiksi taiteilijat ovat apostolit sittemmin yleensä ajatelleet. Esimerkiksi Pietarin korkea ja ryppyinen otsa on ollut hänen tunnusmerkkinä maalauksissa kautta aikain.

Patina kuorittiin "optisella veitsellä"

Vatikaani omistaa katakombit, jotka sijaitsevat aivan muinaisen Rooman kaupunginmuurien tuntumassa. Vatikaani myös maksoi freskojen puhdistamisen.

Maalaukset on tunnettu vanhastaan, mutta niiden yksityiskohdat ovat paljastuneet vasta viime vuosien puhdistustöissä, joissa freskojen päältä on kuorittu paksu kerros kosteuden ja seisovan ilman synnyttämää patinaa.

Projektia johtaneen Barbara Mazzein mukaan vei aikansa, ennen kuin tutkijat päättivät parhaaksi työkaluksi "optisen kirurginveitsen", jolla kalsiumkarbonaatti oli poistettavissa maalauksia vahingoittamatta. Kaksivuotisen työn jäljiltä sameat kuvat ovat erittäin kirkkaat.

Värit ällistyttyivät tutkijat

Apostolien lisäksi uuden loiston ovat saaneet muun muassa Lasarus, jonka Jeesus herättää kuolleista, ja Abraham, joka valmistautuu uhraamaan poikansa. Mazzei oli yllättynyt väreistä, sillä useimmiten katakombien freskoissa on käytetty hyvin vaaleita värejä, eniten valkoista.

Laseria kaavaillaan nyt välineeksi myös muiden freskojen puhdistamisessa Rooman katakombien kilometrien mittaisessa verkostossa. Tekniikkaa on aiemmin käytetty ulkona sijaitsevien patsaiden puhdistamisessa liikenteen saasteista.

Nykypäivän työläiskaupunginosassa kahdeksankerroksisen toimistorakennuksen alla sijaitseva hauta ei ole ainakaan toistaiseksi auki yleisölle, sillä työt jatkuvat vielä. Lisäksi pääsy hautaan on sangen ahdas.

Suosittelemme sinulle