Hyppää sisältöön

BP:n öljyntorjunta surmaa uhanalaisia kilpikonnia

Öljy-yhtiö BP:tä syytetään uhanalaisten merikilpikonnien polttamisesta elävältä Meksikonlahdella. Yhtiö polttaa öljyä tyyninä päivinä meressä rajatuilla alueilla. Yli neljänsadan kilpikonnan tiedetään jo kuolleen, kirjoittaa brittilehti Guardian.

WWF:n äärimmäisen uhanalaiseksi luokittelemia, heikkoina ja öljyn peittäminä pelastettuja atlantinbastardikilpikonnia hoidetaan New Orleansissa. Kuva: Bevil Knapp / EPA

Nuoret kilpikonnat ajautuvat tutkijoiden mukaan usein öljynpolttoalueille, koska öljy ja kilpikonnien ravintona käyttämä merilevä kasaantuvat herkästi yhteen.

Presidentti Barack Obaman hallinto on vahvistanut, että kilpikonnia ja muita uhanalaisia lajeja on kuollut, kun öljyä on poltettu. Ympäristöjärjestöt syyttävät BP:tä kilpikonnien pelastusyritysten estämisestä ja vaativat hallitusta kieltämään öljyn polttamisen.

Kuusi seitsemästä merikilpikonnalajista maailmassa on luokiteltu erittäin uhanalaisiksi. Yhdysvalloissa merikilpikonnan vahingoittamisesta tai tappamisesta voi saada jopa 50 000 dollarin sakon.

"Rikollista ja julmaa"

Tyyninä ja kirkkaina päivinä BP suorittaa jopa toistakymmentä "kontrolloitua polttoa", joissa öljyä poltetaan meren pinnassa puomeilla rajatuilla alueilla. Jos puomien sisään jää kilpikonnia, ne palavat elävältä.

- Se on rikollista ja julmaa ja heidät on saatava vastuuseen, merikilpinonnien suolejuprojektissa työskentelevä Carole Allen sanoi Guardian-lehdelle.

Ympäristöviranomaisten mukaan ainakin 425 kilpikonnaa on kuollut Meksikonlahden öljytuhon aikana. Lähes sata yksilöä on pelastettu ja puhdistettu öljystä.

Pelastajia liian vähän

Presidentti Obaman hallinnosta sanottiin Guardian-lehdelle, että BP:llä on velvollisuus välttää kilpikonnia puhdistustyössään. Tällä viikolla kilpikonnia etsittiin yhden aluksen voimin öljynpolttoalueilla, mutta asiantuntijoiden mukaan alueille pitäisi lähettää enemmän pelastustyöntekijöitä.

Meksikonlahden öljyonnettomuus uhkaa kilpikonnia ilman öljyn polttamistakin. Mereen ja rannoille kasaantunut öljy tuhoaa kilpikonnien ravintoa ja uhkaa niiden lisääntymistä.

Suosittelemme sinulle