Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 13 vuotta vanha

Kuningas Harald Sinihampaan palatsi löytyi

Tanskalaiset arkeologit ovat löytäneet Tanskan kuningaskunnan syntysijan. Århusin läheltä löytyneet puiset jäänteet olivat tutkijoiden mukaan osa kuningas Harald Sinihampaan palatsin suojarakennelmia.

Avaa Yle-sovelluksessa

Vuosikausia etsitty alue sijaitsee lähellä Jellingin kuuluisaa riimukivikenttää. Alueella on myös kuninkaallisten hautakumpuja.

Arkeologi Mads Dengsø Jessen Århusin yliopistosta kertoo, että kokonsa ja pohjakaavansa vuoksi nyt löydettyjen linnoitusten on täytynyt kuulua Harald Sinihampaan hallintokeskukseen runsaat tuhat vuotta sitten. Löydöstä kertoo The Copenhagen Post -verkkolehti.

Jessen uskoo, että itse palatsin jäänteet ovat Jellingin kirkon alla. Aiemmissa kaivauksissa on saatu vihiä paikalla sijainneesta suuresta puurakennuksesta.

Yksi Jellingin tärkeimmistä riimukivistä viittaa Harald Sinihampaan kääntymiseen kristinuskoon ja toisessa on kaikkien aikojen ensimmäinen suora viittaus Tanskaan valtiona.

Nimi periytyi Bluetoothille

Harald I eli Harald Sinihammas oli Tanskan pitkäaikainen kuningas 900-luvun loppupuoliskolla. Pari viimeistä vuosikymmentään hän hallitsi myös Norjaa.

Hänen lisänimelleen on esitetty monta selitystä, joista yksi väittää häneen mieltyneen mustikoihin. Todennäköisin selitys kuitenkin on, ettei nimi viittaa lainkaan hampaisiin vaan muinaistanskan tummaa ihoa ja suurmiestä tarkoittaviin sanoihin.

Nykyisin Haraldin muisto elää myös langattoman tietoliikenneyhteyden Bluetoothin nimessä. Tuotemerkissä ovat riimut H ja B eli Harald Blåtand. Haraldin tavoin myös Bluetooth on pohjoismaista alkuperää, ruotsalaisen Ericssonin keksintö. Ericssonin ideanikkarien mielessä lienee ollut se, että Harald yhdisti Tanskan ja Norjan - ja Bluetooth tekee samaa tietoliikenteelle.

Suosittelemme