Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 12 vuotta vanha

Kasvispainotteinen ruokavalio saattaa ehkäistä Alzheimerin tautia

Terveellinen ja monipuolinen ruokavalio voi yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan ehkäistä Alzheimerin taudin kehittymistä.

Avaa Yle-sovelluksessa

Archives of Neurology -lehdessä julkaistun tutkimuksen tulokset perustuvat 1 150 yli 65-vuotiaan manhattanilaisen terveys- ja ruokavaliotietoihin, jotka kerättiin neljän vuoden aikana.

Alzheimerin tautia todettiin noin 40 prosenttia vähemmän tutkittavilla, joiden ruokavalioon kuului säännöllisesti ja runsaasti esimerkiksi pähkinöitä, kalaa, tomaatteja, vihreitä vihanneksia, hedelmiä ja siipikarjaa. Rasvaisia maitotuotteita, voita, punaista lihaa ja sisäelimiä he söivät vain vähän.

Osin ruokavalio muistuttaa Välimeren alueen perinteistä ruokavaliota, joka on liitetty pienentyneeseen dementiariskiin. Luultavasti ruokien terveelliset kasvirasvat ja vitamiinit selittävät yhteyden.

Vuosittain ainakin 12 000 suomalaisella todetaan dementia. Suurin osa tapauksista on Alzheimerin tautia.

Suosittelemme sinulle