Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Jätevesien pienpuhdistamoissa useita puutteita

Omakotitalojen jätevesien puhdistuslaitteissa on paljastunut selviä puutteita. TM Rakennusmaailma -lehden vertailussa vain yksi pienpuhdistamo kahdeksasta poisti talviaikaan jätevedestä riittävästi ravinteita. Kalliit laitteistot ovat myös alttiita häiriöille.

Omakotitalojen jätevesien puhdistuslaitteissa on paljastunut selviä puutteita. Uudessa vertailussa vain yksi pienpuhdistamo kahdeksasta poisti talviaikaan jätevedestä riittävästi ravinteita. Kalliit laitteistot ovat myös alttiita häiriöille.
Avaa Yle-sovelluksessa

Pernajalaisella pellolla Itä-Uudellamaalla käy hiljainen pulputus, kun jätevesien puhdistuslaitteet tekevät työtään. Pellon laitaan istutettiin viime syksynä kahdeksan pienpuhdistamoa. Tavoitteena on vertailla, kuinka omakotitaloille ja loma-asunnoille suunnatut pienpuhdistamot poistavat jätevedestä ravinteita.

Ensimmäisen puolivuotisjakson perusteella pienpuhdistamot selviävät eloperäisen aineen poistamisesta hyvin, mutta fosforin ja erityisesti typen kohdalla tuli pahoja ongelmia.

- Surullisinta oikeastaan oli typen kohtalo. Ainoastaan yksi puhdistamo pääsi lähelle 40 prosentin tavoitetta. Suurin osa jäi 15 - 25 prosentin poistumaan, sanoo Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen (MTT) tutkija Ilkka Sipilä.

Sipilä painottaa, että pienpuhdistamot olivat kovalla koetuksella, sillä prosessit käynnistettiin juuri talven alkaessa. Kylmällä kelillä juuri fosforin poistaminen jätevedestä on hankalaa.

Laitteet herkkiä häiriöille

TM Rakennusmaailma -lehden, Käytännön Maamies -lehden ja MTT:n yhteishankkeessa selvisi, että tuhansia euroja maksavat laitteistot ovat alttiita häiriöille. Lisäksi talvipakkasten aikaan ainoastaan yksi pienpuhdistamo kahdeksasta ylitti ympäristöministeriön jätevesiasetuksen päästörajat.

Näin siis siitä huolimatta, että pienpuhdistamoita on markkinoitu usein maaseudun asukkaille nimenomaan jätevesiasetuksen vaatimusten täyttämisellä. Asetus velvoittaa viemäriverkoston ulkopuolisia kiinteistöjä uusimaan jätevesijärjestelmänsä vuoden 2013 loppuun mennessä. Tavoitteena on vähentää vesistöjen kuormitusta.

Turha säikähtää tulosta

Pienpuhdistamon hankkineiden ei tarvitse säikähtää tuoretta testitulosta. Asiantuntija sanoo, että pienpuhdistamolla pärjää kunhan jaksaa huoltaa sitä usein.

- On ollut tiedossa, että ravinneleikkaukset on vaikea saavuttaa. Se vaatii sitä, että puhdistamo toimii koko ajan hyvin. Pienpuhdistamo vaatii hoitoa ja huoltoa, sanoo Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) tutkimusinsinööri Riikka Vilpas.

SYKE painottaa, että jätevesiratkaisussa apua kannattaa pyytää pätevältä jätevesisuunnittelijalta. Vilppaan mukaan tärkeintä on se, ettei osta pienpuhdistamoa ainakaan kulkukauppiaalta.

Suosittelemme