Hyppää sisältöön

Nokian johto vaihtoon?

Nokia on jäänyt Applen jalkoihin älypuhelinmarkkinoilla ja sen osakekurssi on romahtanut. Nokian pienosakas Jouko Marttila pohtii, joutuuko yhtiö jonkun kilpailijansa valtaamaksi vai mikä Suomen lippulaivaa odottaa.

Nokian toimitusjohtaja Olli-Pekka Kallasvuo kertoi kuluttajaelektroniikan CES-messuilla Las Vegasissa alkuvuodesta Nokian kulkemasta pitkästä tiestä. Kuva: Andrew Gombert / EPA

Matkapuhelinmarkkinoiden trendit näkyvät nuorten mieltymyksissä. Muutama vuosi sitten tyttäreni vaihtoi yllättäen nokialaisensa korealaiseen Samsungiin, koska se oli "paremman näköinen" ja siinä oli isompi näyttö. Poikani on tähän asti tyytynyt Nokian musiikkipuhelimeen, mutta viime aikoina ei muusta ole puhuttu kuin iPhonesta ja iPadista.

Suomi on perinteisesti ollut Nokian vahvinta aluetta. Kotikentällä eivät ruotsalaiset tai korealaiset ole tähän asti juhlineet. Nyt perinne on murtumassa. Amerikkalaisen Applen iPhone on napannut arviolta jo viidenneksen Suomen älypuhelinmarkkinoista.

Nokian insinöörit sanovat, että iPhone on tekniikaltaan vanhaa, eikä siihen saa niin paljon tehoa ja ominaisuuksia kuin nokialaiseen älypuhelimeen. Ketä se kiinnostaa, jos käyttäjät tyytyvät vähempään ja helppokäyttöisempään. Megabittien sijasta mukavuus ratkaisee. Itse asiassa Nokian käyttöjärjestelmä tuntuu iPhoneen verrattuna vanhanaikaiselta, olipa ruudun takana millaista rautaa tahansa.

Nokialla oli oma mahdollisuutensa kuusi vuotta sitten, kun se sai valmiiksi kosketusnäyttöön perustuneen puhelimen prototyypin. Jos se olisi tuotu markkinoille, kilpailutilanne voisi olla aivan toinen. Nokian johto ei kosketusnäyttöön uskonut ja hyllytti hankkeen. Viime vuosina Nokia on käyttänyt enemmän rahaa omien osakkeidensa ostamiseen kuin vallankumouksellisten uutuuksien kehittämiseen.

Arvopaperi-lehden Karo Hämäläinen on laskenut, että Nokia sijoitti vuosina 2003–2008 yhteensä 19 miljardia euroa omien osakkeidensa ostamiseen. Mikä ikävintä, Nokia teki ostoksensa yli kaksinkertaisella hinnalla nykykurssiin verrattuna. Jälkiviisaasti voi sanoa, että se on ollut Suomen taloushistorian suurin virheinvestointi. Stora Enson seikkailut Amerikassa tai Soneran sijoitukset saksalaiseen ilmatilaan kalpenevat sen rinnalla. Nokian toinen megaluokan virheinvestointi on ollut karttayhtiö Navteqin ostaminen liki kuudella miljardilla. Käyttäjäkokemuksena voi sanoa, että Googlen kartat löytävät kohteet Nokian Ovi-palvelua ketterämmin, eikä puhelin kaadu joka toinen kerta paikkatietoa hakiessa.

Nokia on tyhjentänyt käteisvaransa omiin osakkeisiinsa, koska muuta järkevää käyttöä yhtiön hallitus ei ole rahalle keksinyt. Pörssiyhtiö saa hankkia enintään kymmenen prosenttia osakekannastaan. Usein ostetut osakkeet mitätöidään tai niitä käytetään yritysostoihin ja johdon palkitsemiseen. Kun osakkeita mitätöidään liikkeessä olevien osakkeiden määrä vähenee ja osakekohtaiset tunnusluvut kuten voitto per osake paranevat. Tämä yleensä nostaa osakekurssia ja siksi omien osakkeiden ostoa käytetään osingon maksun vaihtoehtona. Ilman Nokian ostoja yhtiön osakekurssi laahaisi vielä nykyistäkin alempana.

Viime yhtiökokouksessa Nokian johto sai taas uudet valtuudet ostaa lisää osakkeita. Nyt kurssi on jo sillä tasolla, että ostot voisivat olla perusteltuja. Kymmenen vuoden takaisiin huippuvuosiin verrattuna osakkeen arvosta on haihtunut 90 prosenttia.

Nokian totaalinen romahdus on tapahtunut nykyisen toimitusjohtajan Olli-Pekka Kallasvuon aikana. Hän oli edeltäjänsä Jorma Ollilan valinta neljä vuotta sitten, kun Ollila itse siirtyi Nokian hallituksen puheenjohtajaksi.

Kallasvuon valtakaudella Nokia on menettänyt arvostaan 70 prosenttia. Samaan aikaan kilpailija Applen markkina-arvo on kuusinkertaistunut. Apple on maailman arvokkain teknologiayhtiö ja lähes kymmenen kertaa Nokiaa arvokkaampi, vaikka Nokia myy puhelimia kymmenen kertaa kilpailijaansa enemmän.

Näin suuri ero selittyy tuloksella ja tulosodotuksilla. Apple myy vähemmän, mutta paljon kovemmalla hinnalla. Sijoittajat eivät enää luota Nokian kykyyn kömpiä ylös köysistä. Vielä pari vuotta sitten Business Week -lehti arvioi, että pelkän Nokia-brändin arvo olisi 25 miljardia dollaria, nyt sillä saa koko yhtiön. Nokialle voi käydä kuin Volvolle - joku kiinalainen tulee ja ostaa sen pois.

Rahoituksen professori Vesa Puttonen ehdotti alkuvuodesta, että Suomen valtio voisi sijoitusyhtiönsä Solidiumin kautta ostaa Nokian osakkeita, koska Nokia on Suomelle niin tärkeä yhtiö. Nyt Nokiaa saisi kolmanneksen halvemmalla. Kymmenen prosentin siivu irtoaisi alle kolmella miljardilla. Jos Solidium ostaa Tietoa ja Elisaa, niin miksei sitten Nokiaa?

Omistajan ääntä yhtiöön tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan. Nokia on ajautunut ketterän strategiansa panttivangiksi. Ylin johto on jämähtänyt paikalleen ja keskijohto kiertää kehää sellaista vauhtia, että ihmisillä ei ole aikaa ajatella. Suunta on hukassa kuin Nokian paikkatietopalvelussa.

Kallasvuolla on ollut aikaa näyttää osaamistaan ja hänen esimiehellään Jorma Ollilalla mahdollisuus mitata tuloksia. Johtopäätökset ovat vain puuttuneet. Markkinoilla on jo odotettu Kallasvuon eroa ja Ollilankin asema alkaa horjua. Mitä sitten tilalle? Sisäisen kierrätyksen sijasta kannattaisi palkata parhaita miehiä tai naisia pahimpien kilpaillijoiden riveistä. Applekään ei kasva ikuisesti.

Suosittelemme sinulle