Auringossa oleskeleva saa haitallista UV-säteilyä, vaikka auringossa ei edes palaisi, sanoo Pirkanmaan syöpäyhdistyksen ylilääkäri Tiina Palva.
- Jos käytetään aurinkovoiteita, joilla on riittävä suojakerroin eli vähintään 15, niin ne suojaa aika tehokkaasti ihoa palamiselta. Turvallisena niitä ei kuitenkaan voida pitää, sillä eivät ne täysin suojaa haittavaikutuksilta, joita sekä UVA- että UVB-säteilystä on iholle.
- Pääsääntö pitäisi olla, että auringossaoloaikaa ei saisi pidentää aurinkovoiteilla.
Syöpäjärjestöt suosittelevatkin maltillista auringossa oleskelua etenkin keskipäivän aikaan ja auringolta suojautumista ensi sijassa vaatteilla.
Kerroin ei ole suojan tae
Aurinkovoiteen valinnassa tärkeää on suoja sekä UVB- että UVA-säteille ja voiteen levittämisessä riittävän runsaat kerrokset.
Sen sijaan aurinkovoiteen korkea suojakerroin saattaa johtaa valheelliseen turvallisuuden tunteeseen.
- Tulokset ovat vähän ristiriitaisia juuri korkeakertoimisten aurinkosuojavoiteiden osalta. Toisten tutkimusten mukaan ollut jopa syöpää lisäävää vaikutusta, toisissa suojaavaa, Tiina Palva kertoo.
UV-säteily kasvanut
UV-säteily on Suomessa voimakkaimmillaan tyypillisesti juhannuksen tienoilla. Tämänkin kesän säteilyhuiput ovat osuneet heinäkuun alkuun. UV-säteilyn määrästä kertova UV-indeksi on käynyt heinäkuun alussa jopa kuudessa, joka tarkoittaa voimakasta säteilyä.
Pitkällä aikavälillä UV-säteily on voimistunut Suomessa, kertoo vanhempi tutkija Jussi Kaurola Ilmatieteen laitokselta.
- Noin 70-luvulta lähtien UV-säteilyn määrä on lisääntynyt noin viidellä prosentilla vuosikymmentä kohden. Muutos johtunut siitä, että otsonikerros on hieman ohentunut ja pilvisyydessäkin on pieniä muutoksia
Otsonikerroksen odotetaan Kaurolan mukaan tulevaisuudessa hieman elpyvän ja siten UV-säteilyn jonkin verran vähenevän.