Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 13 vuotta vanha

Australiasta löytyi esihistoriallisten pussieläinten joukkohauta

Tutkijat ovat löytäneet Australiasta luolan, jossa on satoja hyvinsäilyneitä esihistoriallisten eläinten fossiileja. Löydösten joukosssa on kenguruita ja koaloita muistuttavia pussieläimiä, jotka saattavat olla yli 15 miljoonaa vuotta vanhoja.

Avaa Yle-sovelluksessa

Tutkijat ovat löytäneet Queenslandin osavaltiossa sijaitsevasta luolasta eri ikäisiä eläimiä, joiden joukossa on muun muassa 26:n vompattia muistuttavan eläimen jäänteet. Nimbadon lavarackorumiksi nimetty eläin oli lampaan kokoinen ja varustettu jättimäisillä kynsillä.

Muut löydetyt eläimet muistuttavat muun muassa pussimäyriä, pussihukkia ja lepakoita.

Laumoissa liikkuneet eläimet ovat ilmeisesti kuolleet pudottuaan luolaan, josta ei ole ulospääsyä. Tutkijat arvioivat löytävänsä lisäkaivauksissa vielä tuhansia uusia luita.

Löydös on ainutlaatuinen, sillä hyvin säilyneiden ja eri ikäisten jäänteiden ansiosta tutkijat ovat pystyneet selvittämään esihistoriallisten pussieläinten kehitystä poikasesta aikuiseksi. Lisäksi löydetyt eläimet ovat eläneet aikakaudella, jolloin Australian luonto muuttui rajusti.

Uuden Etelä-Walesin yliopiston tutkijoiden tekemästä löydöstä kerrotaan tuoreessa Journal of Vertebrate Paleontology -lehdessä.

Suosittelemme