Hyppää sisältöön

Nettipokeria voi pelata myös harkiten

Nettipokeri aiheuttaa riippuvuutta, pilaa perhesuhteet ja ajaa turmioon. Muutamille se takaa loisteliaan elämäntyylin, luksusjahdit ja helpon elämän. Voisiko kahden ääripään välissä olla harkiten, lisätulojen toivossa harrastuksekseen pelaava perheenisä?

Jukka Jouhki tutki nettipokerin arkisempaa puolta. Kuva: YLE Keski-Suomi / Saija Käkönen

Tuoreen jyväskyläläistutkimuksen mukaan voisi. Historian ja etnologian laitoksen dosentti Jukka Jouhki paneutui tutkimuksessaan pelaajan lisäksi myös tämän lähiympäristöön.

- Tutkimushenkilönä toimi puoliammattilainen nettipokerin pelaaja. Tutkin häntä ja hänen lähisukulaisiaan vuoden ajan. Ensimmäinen asia, jonka kulttuuriin tutustumaton havaitsi, oli se, miten paljon työtä vaatii olla menestyksekäs pokerinpelaaja. Tutkimushenkilö ei pelannut päätoimisesti, vaan oli aivan tavallinen virkamies ja perheenisä. Hän pelasi nettipokeria lisätuloikseen.

Itsekuria, harkintaa ja matematiikkaa

Tutkimushenkilön suhde pokerin pelaamiseen oli harkittu ja työmainen.

- Sana itsekuri toistui keskusteluissa jatkuvasti. Se toistuu monien menestyksekkäiden pokerinpelaajien mielipiteissä ammatistaan tai harrastuksestaan.

Nettipokerissa on kysymys myös viileästä harkinnasta ja matemaattisesta laskennasta.

- Monesti auttaa, jos nettipokerin pelaaja on harrastanut jotain loogista ajattelukykyä vaativaa aikaisemmin. Tutkimushenkilöni esimerkiksi oli pelannut paljon shakkia.

Kaikki eivät ole riippuvaisia

Suomalainen nettipokeri- ja oikeastaan koko rahapelitutkimus on keskittynyt pelien aiheuttamiin ongelmiin. Ilmiö on nähty pääosin haitallisena. Tuore tutkimus todistaa, että kaikki nettipelaajat eivät missään tapauksessa ole peliriippuvaisia.

- Tutkimustulokseni ovat oikeastaan aika tylsiä. Mediassa ja tutkimuksissa on korostettu ääripäitä. Mediassa tuodaan mielellään esiin pokeririippuvuutta, mutta myös pokerisankareita. Todellisuudessa enemmistö nettipokerin pelaajista on huvikseen pelaavaa, harmitonta huvia etsivää kansaa, joka kokeilee onneaan muutaman kerran viikossa.

Pokerilla renkaat autoon

Jos pokeria pelataan lähiympäristön kanssa avoimin kortein, se ei ole myöskään perheen osalta riski.

- Tutkimushenkilöni ei kokenut pelaamista synniksi, koska hän hankki pelaamalla esimerkiksi talvirenkaat perheen autoon. Myös vaimo oli sitä mieltä, että nettipokerin pelaaminen on hyödyllisempää kuin television katselu.

Perheessä pokeria pelattiin välillä yhteistyönä. Miehen laittaessa lapsia nukkumaan, saattoi vaimo pitää silmällä pelitilannetta.

Häviössä piilee vaara

Jukka Jouhkin mukaan pokerissa voittaminen on helppoa, mutta häviäminen voi tuottaa tuskaa.

- Jos pelaaja ei osaa hävitä, syntyy helposti riippuvuus. Silloin vietetään pitkiä öitä tietokoneen parissa ja yritetään saada hävityt rahat takaisin.

Suosittelemme sinulle