Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 13 vuotta vanha

Entinen hiihtotähti siivoaa lajiaan dopingista Venäjällä

Entinen hiihtotähti ja Venäjän hiihtoliiton tuore puheenjohtaja Jelena Välbe on laittanut luudan lakaisemaan liitossaan. Välbe haluaa kitkeä systemaattisen dopingin pois venäläisestä hiihdosta ja on antanut potkut usealle dopingiin sekaantuneelle ja liiton palveluksessa olleelle valmentajalle.

Kuva: YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

Jelena Välbe valittiin Venäjän liiton puheenjohtajaksi kaksi viikkoa sen jälkeen, kun Kansainvälinen hiihtoliitto (FIS) oli lätkäissyt liitolle peräti 127 000 euron sakot dopingsäännösten noudattamattomuuden takia.

Aikoinaan omalla hiihtourallaan maailmancupin kokonaiskilpailun viisi kertaa voittanut maailmanmestari ja olympiavoittaja Välbe haluaakin nyt tosissaan kitkeä dopingin lajistaan. Hän ei esimerkiksi halua liiton palkkalistoille valmentajia, jotka ovat olleet tekemisissä dopingin kanssa.

- Pidin hallituksen kanssa palaverin ja sovimme, että valmentajat, joiden urheilijat ovat olleet osallisina dopingin käytössä, erotetaan, Välbe totesi venäläisen sports.ru-sivuston haastattelussa.

- Julkaisemme pian listan näistä valmentajista. Tällä listalla ovat muun muassa Juri Borodavko, Anatoli Tshepalov ja Viktor Smirnov. Mutta meillä on myös monta valmentajaa maakunnissa, jotka erotetaan.

Bodoravko on valmentanut muun muassa Venäjän nuorten maajoukkuetta, Tshepalov on valmentanut Sergei Shirjajevia ja Julia Tshepalovaa ja Viktor Smirnov maan naisten hiihtojoukkuetta.

FIS on vaatinut Venäjän liitolta juuri tämän suuntaisia toimia dopingin kitkemiseksi ja se haluaa saada 1. marraskuuta mennessä liitolta selvityksen maan antidopintyöstä.

- Liiton antidopingkomissio ei toiminut tarpeeksi tehokkaasti. Lähitulevaisuudessa se luodaan uudelleen, mutta työntekijöiden täytyy olla todellisia ammattilaisia. Mistä löydämme näitä? Se on ongelma, Välbe sanoi, mutta vakuutti antidopingtyön tehostuvan.

Yksi tärkeimmistä asioista Välben mielestä on kuitenkin saada urheilijat ymmärtämään antidopingtyötä.

- Urheilijoiden täytyy itse ymmärtää, ettei kiellettyjen aineiden käyttö ole sallittua. Ne eivät ole ”kiellettyjä aineita” vain huvin vuoksi, Välbe jylisi.

- Minulle kuri on avainsana, myös dopingissa. Ihmiset saattavat poiketa polulta ja mennä väärään suuntaan. Oslon MM-kisat tulevat meille vielä liian aikaisin. Meidän täytyy ensin rakentaa joukkuetta Sotshin vuoden 2014 olympiakisoihin.

Suosittelemme sinulle