Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Suomalais-ugrilaiset kansat kilpailevat seitsemästä ihmeestä

Suomalais-ugrilaisten kansojen keskus on julistanut kilpailun, jossa valitaan sukulaiskansojen omat seitsemän ihmettä. Suomestakin voi ehdottaa ihmeeksi esimerkiksi luonnonkohdetta tai kulttuuri-ilmiötä. Kilpailulla halutaan vahvistaa suomensukuisten kansojen identiteettiä.

Kalevala-kirjoja pinossa
Kuva: Arja Lento / YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

Kaukainen hantikansa on yksi niistä kansoista, joita yhdistää kieliperinne muun muassa suomalaisten, virolaisten, saamelaisten ja unkarilaisten kanssa. Myös Uralin itäpuolella, lähinnä Ob-joen varrella elävät hantit voivat osallistua kilpailuun, jonka tuloksena valitaan seitsemän suomalais-ugrilaisten kansojen ihmettä.

Idea kilpailusta syntyi Komin tasavallassa, jossa toimii hyvin aktiivinen suomalais-ugrilaisten kansojen keskus. Keskus sai idean ugri-ihmeiden kilpailuun Venäjällä toissa vuonna järjestetystä äänestyksestä, jolla valittiin Venäjän seitsemän ihmettä.

Suomalais-ugrilaisille kansoille venäläisen kilpailun tulos oli rohkaiseva, sillä Venäjän suurimmaksi ihmeeksi valittiin juuri Kominmaalla, Man-Pupu-Njorin vuorella sijaitsevat valtavat kalliopatsaat.

Kilpailu ratkeaa vuoden lopulla

Mitkä voisivat olla maailman lähes 30:n suomalais-ugrilaisen ja pohjoisen kansan suurimmat ihmeet? Kuka tahansa voi esittää kilpailuun sopivia kohteita suomalais-ugrilaiselle tiedotuskeskukselle ja kansallisille asiantuntijoille.

Kohteet on jaettu neljään ryhmään. Oman ryhmänsä muodostavat luontokohteet, samoin erilaiset monumentit ja rakennelmat. Kolmas kategoria ovat kulttuuri, taide ja kirjallisuus. Ihmeitä löytyy myös kansojen tavoista viettää juhlia ja merkkipäiviä.

Jokainen suomalais-ugrilainen kansa valitsee neljästä ryhmästä yhden ihme-edustajansa tulevana syksynä. Niiden joukosta finaaliin seulotaan 25 kohdetta.

Vuoden loppupuolella järjestetään suuri suomalais-ugrilaiset kansat kattava tekstiviesti- ja nettiäänestys seitsemän suomi-ugri-ihmeen selvittämiseksi.

Kalevala voisi olla yksi ihmeistä

Monissa maissa käydään jo keskustelua sopivista ihme-ehdokkaista. Virossa on jo suunniteltu ihme-ehdokkaiksi laulujuhlia ja Saarenmaan Kaali-järveä.

Suomen ehdokkaiksi sopisivat, ainakin virolaisten mielestä, muun muassa joulupukki sekä kansalliseepoksemme Kalevala.

Kilpailun järjestäjä uskoo hankkeen saavuttavan lähikuukausina suuren suosion. Seitsemän suomi-ugri-ihmeen valintaan odotetaan osallistuvan vuoden lopulla ainakin miljoona ihmistä.

Suosittelemme