Hyppää sisältöön

Elokuvaohjaaja Fatih Akin jälleen Suomeen

Sodankylän elokuvafestivaaleilla viime kesänä vieraillut saksanturkkilainen Fatih Akin on Espoo Cinén päävieras. Espoo Ciné käynnistyy vastikään nykyaikaistetussa Kino Tapiola -elokuvateatterissa elokuun puolivälissä.

Fatih Akin
Elokuvaohjaaja Fatih Akin. Kuva: Joerg Carstensen / EPA

21. kertaa järjestettävän Espoo Cinén avauselokuvana on Fatih Akinin uusin elokuva, musiikkikomedia Soul Kitchen. Akihille tyypillisiä aiheita ovat kulttuurien väliset ristiriidat ja idnetiteettikysymykset. Näytelmäelokuvien lisäksi hän on tehnyt dokumentteja. Akin on palkittu mm. Berliinin elokuvajuhlien Kultaisella karhulla elokuvasta Suoraan seinään sekä Cannesin käsikirjoittajapalkinnolla elokuvasta Taivaan reunalla.

Espoo Cinéssä nähdään myös Woody Allenin Cannesissa ensi-iltansa saanut Antonio Banderasin, Anthony Hopkinsin ja Naomi Wattsin tähdittämä You Will Meet a Tall Dark Stranger.

Cannesissa palkituista elokuvista on puolestaan esillä Abbas Kiarostamin ensimmäinen Iranin ulkopuolella tehty elokuva, Copie conforme, jonka pääosassa oleva Juliette Binoche palkittiin festivaalin parhaana naisnäyttelijänä.

Poliittisesti kuohuva Lähi-itä on ollut viime aikoina elokuvantekijöiden erityisen huomion kohteena. Myös paikalliset ohjaajat ovat nousseet aivan uudella tavalla maailman tietoisuuteen: huomattavimpina tuoreina esimerkkeinä israelilaisen Samuel Maozin Venetsiassa Kultaisella leijonalla palkittu sotakuvaus Libanon ja palestiinalaisen Elia Suleimanin The Time That Remains.

Festivaalielokuvia näytetään Kino Tapiolan lisäksi Espoon kulttuurikeskuksessa ja Bio Rex Sellossa. Kulttuurikeskuksen avajaiselokuvana nähdään kotimainen ensi-ilta, Arto Halosen ensimmäinen pitkä teatterilevitykseen tehty fiktioelokuva Prinsessa.

Suosittelemme sinulle