Hyppää sisältöön

YK: Käymälä ja vesi ovat ihmisoikeuksia

YK:n yleiskokouksen mukaan käymälä ja puhdas juomavesi ovat perusihmisoikeuksia. Yleiskokouksen äänestyksessä 41 maata, muun muassa Yhdysvallat, jätti äänestämättä.

Kuva: APF

Päätöslauselman hyväksyneet 122 maata ovat huolissaan siitä, että 884 miljoonaa ihmistä on ilman puhdasta juomavettä ja 2,6 miljardia ihmistä ilman perussanitaatiota. Arviolta 1,5 miljoonaa alle viisivuotiasta lasta kuolee joka vuosi likaisen veden ja sanitaation puuttumisen aiheuttamien sairauksien vuoksi.

Vuonna 2000 hyväksytyn köyhyydenvastaisen ohjelman mukaan nämä määrät pitäisi puolittaa vuoteen 2015 mennessä. Puhtaan veden osalta ollaan aikataulussa, mutta sanitaation osalta pahasti jäljessä varsinkin Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ja Oseaniassa.

Suomi äänesti päätöslauselman puolesta, mutta Yhdysvallat ja useat muut länsimaat olivat poissa äänestyksestä. USA:n edustajan John Sammisin mukaan hänen maansa kannattaa ratkaisun löytämistä vesiongelmaan, mutta nyt hyväksytty päätöslauselma ei ole kansainvälisen lain mukainen.

Päätöslauselmassa YK:n jäsenmaita ja kansainvälisiä järjestöjä kehotetaan antamaan köyhille maille rahaa ja tekniikkaa, jotta nämä voisivat tehostaa toimiaan puhtaan veden ja sanitaation järjestämiseksi kaikille ihmisille.

Suosittelemme sinulle