Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 12 vuotta vanha

Tutkija: Rainbow-liikkeen edustajat eivät ole hippejä

Itä-Suomen yliopiston kulttuuriantropologian tutkija Janne Rantala ei pidä Leppävirran Paukarlahteen kokoontuneita Rainbow-liikkeen kannattajia hippeinä, vaan tavallisina työssäkäyvinä ihmisinä. Kuukauden kestävään tapahtumaan osallistuu satoja ihmisiä.

kulttuuriantropologian tutkija Janne Rantala
Kuva: YLE Savo
Avaa Yle-sovelluksessa

Rantalan mukaan Rainbow-kokoontumiseen osallistuvien ihmisten ainoa yhteneväisyys 1960-luvulla syntyneeseen hippiliikkeeseen on ihmisten ulkoinen olemus.

- Kun käytetään käsitettä hippi, tulee mieleen Woodstock ja muut vastaavat ilmiöt. Nämä vasta- ja alakulttuurit ovat kuitenkin hyvin paljon ajassa kiinni, eikä niillä ole mitään tekemistä 40 vuotta vanhojen asioiden kanssa. Nämä Rainbow-liikkeeseen kuuluvat ihmiset ovat tavallisia työssäkäyviä ihmisiä, opiskelijoita ja yrittäjiä, Rantala toteaa.

Nostalgia nousee pintaan

Keskustelussa Paukarlahteen kokoontuvista ihmisistä puhutaan kuitenkin helposti hippeinä. Rantalan mukaan on luontevaa, että monilta osin 60-luvun hippiliikettä muistuttavalle tapahtumalle halutaan antaa tunnistettava nimi.

- Siinä on varmaan mukana tiettyä nostalgiaa. Ihmiset muistavat hippiajat ainakin mediatapahtumana ja ovat nähneet elokuvia ja uutisia aiheesta. Nyt sitten kun on tapahtuma, joka monilta osin muistuttaa niitä aikoja, niin ihmisille tulee samanlaisia tunteita ja mielleyhtymiä. Ja sitten ilmiölle halutaan antaa nimi, Rantala pohtii.

Tutkijan mukaan valtaosaa Leppävirralla kokoontuvista voisi kutsua Rainbow nomadeiksi. Nämä ihmiset kulkevat vastaavissa tapahtumissa vuosittain tai jopa useammin.

- Uskoisin, että tapahtumassa on hyvin monenlaisia ihmisiä. Yhteistä on se, että nämä ihmiset voivat elää niin ettei kännykkä soi koko ajan ja syödä leirikeittiössä, Rantala pohtii.

Taustalla olematon ennustus

Rainbow-liike on saanut alkunsa intiaanien kulttuurin inspiroimana. Ensimmäisessä, Yhdysvalloissa 1970-luvun alussa pidetyssä Rainbow-tapahtumassa mukana oli myös intiaanitaustaisia kansalaisaktivisteja.

- Joku piti tapahtumassa puheen, että aktivistit ovat hopien ennustuksessa esiintyvä heimo, joka tulee puhdistamaan maailman koskien ympäristöongelmia. Tätä ennustusta ei kuitenkaan oikeasti ole olemassa, mutta se on valitettavan sitkeästi säilynyt Rainbow-liikkeessä. Ennustuksen on kuitenkin todettu olevan valkoihoisen kirjailijan mielikuvituksen tuote, Rantala selventää yhteyttä intiaanikulttuuriin.

Leppävirran Paukarlahden tapahtumaan on osallistunut satoja ihmisiä ympäri maailman. Tulevana viikonloppuna alueella järjestetään suuri täydenkuun juhla.

- Uskoisin, että siinä on taustalla nykyspirituaalisuuteen liittyvä käsitys täydenkuun voimasta. Ja onhan se nykyihmisellekin vaikuttava luonnonilmiö, kulttuuriantropologian tutkija Janne Rantala sanoo.

Suosittelemme sinulle