Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 13 vuotta vanha

Luoteisväylän varhaisten tutkijoiden alus löytyi ehjänä

Kanadalaiset tutkijat ovat löytäneet Beaufortinmerestä tutkimusaluksen, joka katosi 155 vuotta sitten etsiessään toista brittiläistä retkikuntaa. Investigator-aluksen miehistö tavoitteli edeltään purjehtinutta John Franklinin kaksilaivaista retkikuntaa mutta juuttui vuosiksi jäihin ja pelastui vain ihmeen kaupalla.

Avaa Yle-sovelluksessa

Kanadan luonnon- ja kulttuuriperinnöstä vastaavan Parks Canada -laitoksen tutkijoilla oli runsaasti onnea: muut etsijät olivat saaneet toistuvasti palata tyhjin käsin, mutta Parks Canada löysi muutamassa päivässä hylyn, joka oli viimeksi nähty vuonna 1854.

Irlantilaiskapteeni Robert McCluren Investigator-alus oli tuolloin juuttuneena jäihin, ja miehistö oli hylännyt sen. Viimeiset vieraat olivat toisen brittiläisen retkikunnan jäseniä, jotka kävivät katsomassa kallistunutta, puolittain jään täyttämää alusta.

Alueen alkuasukkaiden muistitiedon mukaan Investigator oli hävinnyt näkyvistä seuraavaan kesään mennessä. Koska alusta ei sittemmin etsinnöissä löytynyt, hylyn arveltiin ajautuneen avomerelle.

Parks Canadan arkeologit kuitenkin löysivät hylyn tällä viikolla Mercynlahdesta kaikuluotaimen avulla. Alus lepää merenpohjassa noin 150 metrin päässä rannasta. Se on pystyasennossa ja lähes täysin ehjä; vain mastot on jää vienyt mukanaan.

Aluksen kupari päätyi inuiittien kulttuuriperinnöksi

Alueella on vettä vajaan kahdeksan metrin syvyydeltä, mutta Parks Canada ei aio nostaa hylkyä. Sen sijaan mereen lasketaan sukellusrobotti. Hylky valokuvataan, ja ensi kesänä sukeltajat tutkivat rungon.

Isoa osaa Investigatorissa olleesta kuparista ja muusta metallista on kuitenkin turha etsiä, sillä se päätyi kauan sitten alueen inuiittien käyttöön. Aluksesta irrotettua kuparia on käytetty jopa siinä määrin, että se on antanut joillekin inuiittiheimoille nimen "kupari-inuiitit".

Hylyn lisäksi tutkijat ovat löytäneet kolme hautaa. Niiden vainajat lienevät brittiläisiä merimiehiä, jotka kuolivat sairauksiin Investigatorin matkan viimeisinä kuukausina. Tutkijoiden on määrä etsiä alueelta muitakin hautoja sekä omaisuutta, jonka miehistö kenties toi laivasta mutta jätti jälkeensä maalle.

Koska merijäätä on nyt ennätyksellisen vähän, Parks Canada aikoo laajentaa tavoitteitaan. Elokuussa sen arkeologit lähtevät etsimään Franklinin retkikunnan Erebus- ja Terror-aluksia.

Ihme pelasti useimpien merimiesten hengen

Kapteeni Robert McClure oli kokenut pohjoisten vesien kävijä. Hän oli ensimmäisenä kulkenut läpi Luoteisväylän, vaikkakin ilmeisesti osin reellä, ja hän oli myös ensimmäinen Amerikan mantereiden ympäri purjehtinut tutkimusmatkailija.

Investigator ja sen 69-henkinen miehistö lähtivät Britanniasta vuonna 1850. Tarkoituksena oli purjehtia Luoteisväylää itään, Franklinin retkikuntaa vastaan. Alus pääsikin pitemmälle kuin yksikään eurooppalainen laiva sitä ennen, mutta lopulta jäät kävivät läpikulkemattoman korkeiksi.

Miehistö sinnitteli kylmää, nälkää ja keripukkia vastaan kaksi vuotta, kunnes alukselle tuli pelastus kuin ihmeen kaupalla: samoille vesille juuttui kaksi muuta brittialusta, jotka olivat paremmin varusteltuja kuin Investigator. Vietettyään yhden talven jäissä alukset pääsivät palaamaan Britanniaan. Mukana olivat Investigatorin miehistön hengissä säilyneet jäsenet.

Englannissa McClure joutui oikeuteen syytettynä Investigatorin hukkaamisesta. Syyte kumottiin, ja McClure lyötiin ritariksi ponnisteluistaan Britannian kruunun hyväksi. Parlamentti äänesti kapteenille ja miehistölle vielä tuntuvat rahalliset korvauksetkin.

Kovat kokemukset eivät pidätelleet McClurea maailman meriltä. Hän komensi sota-aluksia Kiinan vesillä ja yleni vara-amiraaliksi. Hänen mukaansa on nimetty paitsi salmi Kanadassa niin myös kraateri Kuussa.

Suosittelemme