Hyppää sisältöön

Lääkäreitä houkutellaan päivystämään uudella tittelillä

Merkittävä osa lääkäreistä ei ole kiinnostunut päivystämisestä. Päivystämiselle haetaan uutta arvonnousua uudella tittelillä. Suomeen halutaan akuuttilääketieteen erikoislääkäreitä, joiden pääasiallinen tehtävä olisi päivystäminen.

Suomen päivystyslääketieteen yhdistyksen puheenjohtaja Jarmo Kantonen. Kuva: Yle

Lääkäripäivystys on yksi terveydenhuollon viime vuosien kiinnostavimmista keskustelunaiheista. Julkisuudessa on kuultu, että päivystäminen on raskasta työtä, jota tehdään vaikeina vuorokaudenaikoina ja välillä epäinhimillisen kiireen saattelemana.

Lääkäreissä on toki heitäkin, joille työn luonne sopii. Pari vuotta sitten Lääkäriliiton alaisuuteen perustetun Suomen akuuttilääketieteen yhdistyksen mukaan päivystämisen surkea imago pitää saada sille tasolle, mikä sille kuuluisi.

- Monta kertaa kysymys on siitä, että päivystys on joutunut paikkaamaan muualla olevia puutteita, kun päiväaikainen toiminta ei toimi ja ihmiset eivät pääse lääkäriin. Jos päivystys joutuisi tekemään vain kiireellistä hoidettavaa eli sitä perustyötä, mikä kuuluu päivystykseen, ei olisi ollut mitään hätää tähänkään mennessä, sanoo Suomen päivystyslääketieteen yhdistyksen puheenjohtaja Jarmo Kantonen.

Laadunvalvontaa ja koulutusta

Päivystyserikoislääkäreiden rooli on Jarmo Kantosen mukaan toimia lääkäreiden päivystysosaamisen varmistajina. Heidän vastuullaan on työpaikoilla myös akuuttihoidon koulutus.

Yksityisen Attendo MedOne -yhtiön terveyskeskuspalveluiden johtajana toimiva Jarmo Kantonen on innoissaan tulevasta terveydenhuoltolain uudistuksesta, sillä se selkeyttää päivystyksen toimenkuvaa.

- Me saamme nyt ensimmäistä kertaa Suomeen kiireellisen hoidon kriteerit. Tämä tulee auttamaan siinä, että päivystyksessä hoidetaan juuri oikeita eli kiireellistä hoitoa tarvitsevia potilaita jatkossa, Kantonen toteaa.

Suomessa toimivista 19 000 työikäisestä lääkäristä päivystää tällä hetkellä noin 8 000. Sairaalalääkäreistä päivystää noin 70 prosenttia, terveyskeskuslääkäreistä puolet. Yksityisen sektorin lääkäreiden päivystäminen on harvinaisempaa. Osa yksityisten lääkäriyritysten lääkäreistä saattaa kuitenkin päivystää myös julkisella puolella.

Suosittelemme sinulle