Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Harkittu sisustus tukee asukkaan hyvinvointia

Sisustussuunnittelu ei ole pelkästään värien, huonekalujen tai materiaalien valintaa. Sisustussuunnittelija pohtii paljonkin asiakkaan hyvinvointia, kun sisustaa kotia hänelle. Jokainen voi lisätä hyvinvointiaan kodissaan ominkin toimin. Suunnittelijan vinkki siihen on aika yllättävä.

Suunnittelija Tiina Ruotsi.
Kuva: YLE Savo / Anja Hiltunen
Avaa Yle-sovelluksessa

- Kaikki sisustaminen on oikeastaan asiakkaan terveyteen ja hyvinvointiin tähtäävää ja pyrkimystä laittaa koti toimivaksi ja kauniiksi, ja sillä tavalla parantaa arkea, sisustussuunnittelija Tiina Ruotsi kertoo.

Suunnittelija pohtii muun muassa sauna-, peseytymis- ja rentoutumistilojen viihtyisyyttä, mutta yhtä hyvin arkea - sitä, että kodinhoitohuone on toimiva tai että vaatehuone on tarpeeksi tilava, ja kaikelle saadaan paikkansa. Kun asiat ovat järjestyksessä, hyvinvointikin lisääntyy.

Miehet innostuivat saunojen sisustamisesta

Sauna on edelleen tärkeä hyvän olon paikka suomalaisille. Saunoja sisustetaankin nyt ahkerasti.

- Saunat olivat ensimmäinen kohde, joita miehetkin kiinnostuivat sisustamaan, Ruotsi kertoo.

Saunoista ja isoista kylpytiloista halutaan kiireettömiä perheen yhdessäolopaikkoja. Luonto halutaan osaksi elämystä, esimerkiksi niin, että sitä näkyy kylpytilojen ikkunasta.

Rentoutumista lisäävät nykyisin myös erilaiset suihkut, joista vesi tulee vaikkapa sateenkaltaisena, samoin poreammeet. Kylpytynnyreihin Tiina Ruotsi suhtautuu hiukan varauksella. Onko sittenkin mukavampi pulahtaa virkistäytymään tai rentoutumaan oikeaan järveen?

Ihmisiä kiinnostaa nykyisin mahdollisuus hoitaa myös fyysistä kuntoaan kotona. Erilaisia kuntoiluvälineitä näkee asuntomessutaloissakin aina oman huoneen täyttäväksi kuntoilutilaksi asti. Tämä lisää myös henkistä hyvinvointia.

Mikä tekee kodista kodin?

Eri tekijät tekevät ihmisille kodista kodin. Joku tykkää kerroksellisuudesta, eli remonttia voi olla koko ajan menossa. Toinen saattaa haluta, että koti tulee valmiiksi kertasuunnittelulla ja -tekemisellä ja on samanlainen vaikka seuraavat kolmekymmentä vuotta. Jokainen kokee hyvinvointia mieltymystensä mukaisista ratkaisuista.

Toki perinteiset sisustussuunnittelijan työkalut, eli kodin värien tai materiaalien valinnat vaikuttavat asujan hyvinvointiin. Mutta eivät välttämättä yleispätevästi siten, että kaikki kokevat punaisen värin läheisyydessä tulevansa aktiivisemmiksi tai rauhoittuvansa sinissävyisessä huoneessa.

- Yhtä hyvin joku voimistuu luonnonläheisissä sävyissä ja kun käytetyissä materiaaleissa on paljon struktuuria, karheutta, sileyttä ja eri kiiltoasteita, Tiina Ruotsi kertoo.

Hyvä olo alkaa suursiivouksesta

Jokaisella on mahdollisuus lisätä hyvinvointiaan kotona. Jo pelkästään suursiivouksen tekeminen kotona voi riittää, Tiina Ruotsi neuvoo.

- Laita vanhat tavarat, joilla ei ole tunnearvoa tai rahallista arvoa vain rohkeasti kierrätykseen, ja nosta esiin niitä tavaroita, joissa on hyvää tunnetta ja hyvää muistoa.

- Minusta itsestäni tuntui esimerkiksi tärkeältä laittaa vanhoja, mustavalkoisia valokuvia oman kesämökkini aitan seinälle.

Hyvän olon tunne sisustamisessa ei tule siitä, että ostetaan aina jotain uutta. Sellaiset ratkaisut voivat olla päälle liimatun tuntuisia ja ovat usein loputon tie. Kannattaa etsiä asioita, jotka ovat tärkeitä itselle.

- Hyvää oloa tuovat ratkaisut löytää itseä kuuntelemalla, Tiina Ruotsi on huomannut.

Suosittelemme