Hyppää sisältöön

Nettipiratismin kitkeminen on tehotonta

Tekijänoikeusjärjestöjen kamppailu nettipiratismia vastaan ei ole tuottanut näkyviä tuloksia. Erilaisista oikeustuomioista huolimatta esimerkiksi laiton musiikin ja elokuvien jakaminen netissä rehottaa. Monet lataavat ja jakavat netistä laitonta sisältöä, koska se on helppoa ja kiinni jäämisen riski on pieni.

Kuva: Yle

- Lataan netistä musiikkia ja elokuvia, joskus myös joitain ohjelmia. Jaan myös tiedostoja ihan sen vuoksi, että saan itsekin ladata netistä ja haluan auttaa muita tekemään samoin, kertoo 29-vuotias vertaisverkkoja käyttävä mies.

Nettipiratismia yritetään torjua lakiin ja tekijänoikeuksiin vedoten. Se ei kuitenkaan näytä auttavan. Ilmiö on maailmanlaajuinen. Electronic Frontier Finland Ry:n puheenjohtaja Tapani Tarvainen ei usko, että hitailla oikeustaisteluilla tai valistuksella saadaan aikaan muutosta.

- Mikään tällainen mekanismi, joka perustuu tiukkaan kuriin ja käyttäjien valvontaan lainsäädännöllisin tai teknisin keinoin, ei toimi. Siinä menee vain tekijöillä rahaa hukkaan, kun investoidaan valvontajärjestelmiin, kopiosuojausjärjestelmiin ja jopa oikeudenkäynteihin, Tarvainen toteaa.

Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen mukaan Suomessa oli vuoden 2008 lopussa yli 100 000 aktiivista vertaisverkkojen käyttäjää. Käyttäjät tietävät hyvin, että esimerkiksi musiikki- ja elokuvatiedostojen luvaton jakaminen on laitonta. Mutta he tietävät myös, että lataaminen on helppoa ja että nykyinen valvontajärjestelmä ei toimi - kiinnijäämisen mahdollisuus on pieni. 29-vuotias vertaisverkkojen käyttäjä ei pelkää kiinni jäämistä.

- Olen kuullut, että lataaminen on laitonta. En ole kuitenkaan suurkuluttaja, joten en usko, että viranomaiset jaksaisivat minusta kiinnostua. En ole oikeastaan edes ajatellut kiinni jäämistä, mies sanoo.

Tekijänoikeuksien valvojat toivoisivat lakeihin perustuvan valvonnan tiukentamista, tekniikan asiantuntijat puolestaan kokonaan uutta suuntaa, jolloin myös esimerkiksi musiikki- ja filmiteollisuuden vanhat jakelutavat joutuisivat muuttumaan radikaalisti. Tapani Tarvainen perääkin ilmaisen, laittoman lataamisen rinnalle helppoa, halpaa ja laillista vaihtoehtoa, josta hyötyisivät sekä tekijät että kuluttajat.

- Tekijät vastaan kuluttajat ei ole minun mielestäni oikea jako, vaikka niin annetaan usein ymmärtää. Molemmat kärsivät nykysysteemissä. Se näkyy suoraan siinä, kuinka vähän rahaa tekijöille itselleen menee siitä koko potista, mikä esimerkiksi musiikki- ja filmiteollisuuden ympärillä pyörii.

Tarvaisen mukaan tarvittaisiin sellainen ohjelma, jolla lataaminen olisi helppoa, mutta myös rahojen ohjaaminen tekijöille olisi vaivatonta. Näin välikäsille ei menisi niin paljon ylimääräisiä kuluja. Parempaa järjestelmää odotellessa 29-vuotiaan vertaisverkkojen käyttäjäjän mielestä olisi haaskausta jättää hyödyntämättä netin mahdollisuudet.

- Kaikki lataavat tiedostoja netistä nykypäivänä. Ne kenellä on varaa, maksavat siitä varmasti niin kuin ennenkin, mutta minun mielestäni kaikilla pitäisi olla oikeus siihen musiikkiin ja kulttuuriin, mikä netissä on.

Suosittelemme sinulle