Hyppää sisältöön

Naomi Campbell todisti oikeudessa veritimanteista

Huippumalli Naomi Campbell on todistanut Haagin sotarikostuomioistuimessa Liberian entistä presidenttiä Charles Tayloria vastaan. Campbell kertoi oikeudelle saaneensa Etelä-Afrikan vierailullaan vuonna 1997 kangaspussin, jossa oli muutamia pieniä kiviä. Syyttäjän mukaan kivet olivat niin sanottuja veritimantteja.

Naomi Campbell todistamassa Haagissa
Huippumalli Naomi Campbell on todistanut Liberian entisen presidentin Charles Taylorin sotarikosjutussa Haagissa. Syyttäjän mukaan Taylor lahjoitti Campbellille samoja veritimantteja, joilla hän kävi asekauppaa Sierra Leonen kapinallisten kanssa.

- Näin muutamia hyvin pieniä ja likaisen näköisiä kiviä, Campbell sanoi Haagissa.

Cambellin mukaan hänelle kerrottiin vasta myöhemmin niiden olevan timantteja. Campbell kertoi olleensa huoneessaan nukkumassa, kun tuntemattomat miehet koputtivat ovelle, ojensivat kivet sisältäneen pussin ja kertoivat kyseessä olevan lahja.

Campbell ei tiennyt keneltä timantit olivat peräisin, mutta kerrottuaan lahjasta näyttelijä Mia Farrowille, he totesivat sen olevan todennäköisesti Charles Taylorilta.

Taylorin puolustusasianajaja kutsui päämieheensä kohdistuvia syytöksiä puhtaaksi spekuloinniksi, sillä mikään ei liitä Tayloria timantteihin.

Taylorin epäillään myyneen aseita Sierra Leonen sisällissotaa käyneille kapinallisryhmille ja saaneen maksuksi veritimantteja. Veritimanteiksi kutsutaan timantteja, jotka ovat peräisin konfliktialueelta ja joita kaupataan sisällissotien rahoittamiseksi.

Sierra Leonen erikoistuomioistuimen syyttäjän mukaan Naomi Campbellin todistus voi osoittaa Charles Taylorin valehdelleen, kun hän on kertonut, ettei hänellä ole ollut koskaan sellaisia timantteja.

Timanttilahjoitus Mandelan illallisilla

Campbell sai timantit vuonna 1997 Etelä-Afrikassa Nelson Mandelan isännöimien illallisten jälkeen. Myös Charles Taylor osallistui illallisille. Tuolloin Sierra Leonen sisällissota oli käynnissä.

Campbell sanoi oikeudessa lahjoittaneensa saamansa timantit Nelson Mandelan hyväntekeväisyysjärjestön edustajalle, ja kuulleensa vuonna 2009 niiden olevan edelleen tämän hallussa. Järjestö kuitenkin kiistää koskaan saaneensa timantteja.

Campbell oli alun perin haluton todistamaan oikeudessa. Huhtikuussa ABC Newsin haastattelussa hän kiisti saaneensa veritimanttia Taylorilta, eikä halunnut puhua koko asiasta.

Tuomarit myöntyivät Campbellin pyyntöön, ettei häntä saa kuvata tuomioistuimessa tai sen liepeillä. Hänen todistuksensa kuvattiin kuitenkin tuomioistuimen kameroilla kuten muulloinkin.

Sierra Leonessa toivotaan tuomiota Taylorille

Tayloria syytetään sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan Sierra Leonen sisällisodan aikana. Taylor on kiistänyt syytteet. Taylorin tukemien kapinallisten erityispiirteenä oli ihmisten käsien, jalkojen tai korvien silpominen.

Sierra Leonessa toivotaan, että Charles Taylor saisi tuomion osallisuudestaan 11 vuotta kestäneeseen sisällisotaan, kertoo Suomen Pakolaisavun Sierra Leonen projektin talous- ja hallintojohtaja Elina Savo.

- Sierraleonelaiset ovat aika yksimielisiä siitä, että Taylor pitäisi tuomita. He kokevat Taylorin olevan yksi keskeinen tekijä sodan alkamisessa, kertoi Elina Savo Sierra Leonen toiseksi suurimmasta kaupungista Bosta.

Savo kertoo, että entiset kapinalliset ovat nyt osa yhteisöä eikä vihamielisyyttä enää juuri esiinny.

- Täällä koetaan, että myös hirveitä väkivaltaisuuksia tehneet kapinalliset olivat uhreja. Suuri osa heistä oli hyvin nuoria. Heidät oli osittain pakotettu ja osittain harhaanjohdettu väkivaltaisiin tekoihin.

Suosittelemme sinulle