Hyppää sisältöön

Työryhmä: Vanhempien tulot eivät saa vaikuttaa opintolainaan

Opintotukia pohtinut työryhmä esittää, että vanhempien tulot eivät enää haittaisi toisen asteen opiskelijan lainansaantia. Työryhmä esittää myös reilua korotusta opintotukeen.

Kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallinille luovutetussa esityksessä ehdotetaan muun muassa, että täysi-ikäisille lukiossa tai ammattikoulussa opiskeleville nuorille myönnettäisiin oikeus opintolainaan ilman, että vanhempien tulot vaikuttaisivat siihen. Tavoitteena on kannustaa peruskoulun päättäviä jatko-opintoihin ja vähentää opintojen keskeytyksiä.

Nykyään omillaan asuvan alle 20-vuotiaan lukiolaisen tai ammattioppilaitosta käyvän nuoren tuki pienenee, jos vanhemmat tienaavat yli 40 800 euroa vuodessa.

Suomen Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja Teppo Säkkinen kehuu, että muutos kannustaisi täyspäiväiseen opiskeluun ja mahdollistaisi rahallisesti heikommistakin perheistä tulevien nuorten opiskelun toisella asteella. Hänen mukaansa riippuvuus vanhempien tuloista on merkittävä epäkohta verrattuna vaikkapa korkea-asteen opiskelijoihin, joilla vanhempien tulot eivät vaikuta.

- Vanhempien elatusvelvollisuus päättyy 18 vuoteen, joten vanhemmilla ei ole vastuuta enää 18-vuotiasta opiskelijoista, mutta silti heidän tulonsa vaikuttavat opintotukeen. Olen kuullut tapauksesta, jossa eräs tyttö joutui hakemaan oikeusteitse vanhemmiltaan tukea opintoihinsa. Tällaista tilannetta ei pitäisi syntyä.

Säkkisen mukaan opiskelijajärjestöt eivät pidä opintolainaa hyvänä tapana rahoittaa varsinkaan alaikästen opiskeluja.

- Kyse on jokapäiväsestä elämisestä, ruuasta, asunnosta, oppikirjoista ja muista, ja meidän mielestämme sen pitäisi olla yhteiskunnan tuen varassa. Mutta opintolaina tuo sitä tarpeellista lisätukea, mitä opintoraha ei tällä hetkellä kata.

Työryhmä nostaisi opintorahan vähimmäistason sataan euroon nykyisestä neljästäkympistä. Lisäksi työryhmä esittää parannuksia koulumatkatukeen ja itsenäisesti asuvien 17-vuotiaiden opintotukeen.

Suosittelemme sinulle