Hyppää sisältöön

Vaalirahajuttujen tutkinnat valmistuvat lähellä vaaleja

Vaalirahoihin liittyvien rikosten tutkinnat ja syyteharkinnat näyttävät valmistuvan lähellä ensi kevään eduskuntavaaleja. Etenkin keskusta toivoisi nopeaa käsittelyä vaalirahajutuille. Viranomaiset eivät aio käsitellä kansanedustajien rikosepäilyjä muita juttuja nopeammin.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske
Vaalirahoihin liittyvät rikostutkinnat ja syytaharkinnat ovat venymässä lähelle ensi kevään eduskuntavaaleja. Etenkin Keskustapuolue toivoisi nopeaa käsittelyä vaalirahajutuille. Viranomaiset eivät kuitenkaan aio käsitellä kansanedustajien rikosepäilyjä muita juttuja nopeammin.

Viime eduskuntavaalien jälkeen käynnistynyt vaalirahakohu on johtanut useisiin rikostutkintoihin. Istuvista kansanedustajista vaalirahajutuissa ovat rikoksesta epäiltyinä keskustan Antti Kaikkonen ja kokoomuksen Ilkka Kanerva. Kokoomuksen kansanedustajan Marja Tiuran rikosepäily on syyteharkinnassa.

Poliisi selvittelee myös kokoomuksen kansanedustajan Sampsa Katajan toimintaa lahjusrikostutkinnassa. Edellisen pääministerin Matti Vanhasen toimet ovat oikeuskanslerin tutkinnassa.

Rikosjuttujen aikataulut uhkaavat mennä lähelle ensi kevään eduskuntavaaleja, sanoo apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske.

- Syyteharkinnat saattavat mennä aika lähelle vaaleja, puhumattakaan tilanteesta, jos asiassa joudutaan jatkokäsittelyihin. Jatkokäsittelyt sattuvat aika kiusalliseen aikaan vaalia ajatellen.

Puolueet jännittävät

Puolueissa jännitetään nyt sitä – mikäli jutuissa nostetaan syytteitä - joutuvatko ehdokkaat käräjille kesken kiihkeimmän vaalitaistelun.

- Sillä saattaa joissakin tapauksissa olla merkitystä asianomaisen henkilön vaalituloksenkin kannalta, kommentoi kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pekka Ravi.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajalla Timo Kallilla on toive viranomaisille.

- Esitän kainon toiveen, että asia käsiteltäisiin mahdollisimman nopeasti sekä niissä tapauksissa, joissa harkinta on jo päätetty sekä niissä, joissa epäily on olemassa. Silloin heidän ja äänestäjien oikeusturva olisi kohdallaan vaaleja käytäessä. Asiat pitäisi ratkaista mieluummin ennen vaaleja.

Nopeutusta ei luvata

Syyteharkintaa ei yhdessäkään jutussa ole vielä edes aloitettu. Eikä apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske lupaa nopeutettuja aikatauluja kenellekään.

- On ongelmallinen kysymys, tehdäänkö politiikoille jokin ohituskaista, jos heidän edesottamuksiaan joudutaan tutkailemaan.

Vaalirahajuttujen rikostutkintojen ja ensimmäisten syyteharkintojen uskotaan valmistuvan syksyn aikana. Sen jälkeen selviää se, päätyvätkö vaalirahajutut tuomioistuinten käsiteltäväksi.

Suosittelemme sinulle