Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Ulkona kuntoilua kannattaa välttää tänään

Etelä- ja Kaakkois-Suomessa kohonneiden ilman pienhiukkaspitoisuuksien vuoksi rankat treenit ulkoilmassa kannattaa tänään jättää väliin. Ilmansuojeluasiantuntijan mukaan huonon ilmanlaadun aikana kuntoileminen lisää altistumista myrkyllisille hiukkasille.

Näkymä savusumun peittämään Helsinkiin
Kuva: Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Ilmanlaatu on heikennyt sunnuntain aikana merkittävästi Venäjän metsäpaloista leviävien savujen takia. Perusterveille ihmisille korkeista pienhiukkaspitoisuuksista ei ole vaaraa, mutta ulkona liikkuminen ja sitä tavallista suurempi kautta pienhiukkasille altistuminen voi aiheuttaa yskäisyyttä tai hengitysvaikeuksia.

Herkkien ihmisten kannattaa seurata vointiaan tarkemmin ja tarvittaessa pysytellä sisätiloissa. Riskiryhmiin kuuluvat astmaatikot, sydän- ja hengityssairauksista kärsivät ja pienet lapset.

- Herkkien ihmisten on hyvä pitää kotona ikkunat kiinni. Näillä helteillä asunto voi silloin tosin tulla tukalan kuumaksi, joten kannattaa harkita tilanteen mukaan, kumpi on itselle pahempi, Helsingin seudun ympäristöpalveluiden ilmansuojeluasiantuntija Jarkko Niemi sanoo.

Ilmanlaatu on laskenut Etelä- ja Keski-Suomessa paikoin erittäin huonoksi. Ilmatieteen laitos arvioi, että tilanne pahenee koko ajan maanantain vastaiseen yöhön asti. Kaakkois-Suomessa ilmassa on hiukkasia kuusinkertaisesti tavanomaiseen nähden.

Maanantaiaamuna ilmavirrat työntävät savut pois Suomesta ja tilanne helpottaa.

Venäjälle matkustamista ei suositella

Ulkoministeriö on tiedottanut seuraavansa Venäjän metsäpalotilannetta tarkasti. Ministeriö ei suosittele tarpeetonta matkustamista palojen vaikutusalueille.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ilmanlaatuasiantuntijan, dosentti Raimo Salosen mukaan kenenkään suomalaisen ei tulisi matkustaa itänaapuriin tällä hetkellä.

- Toivoisin myös, että Venäjällä asuvat, Suomessa käymässä olevat perheet pidättäytyisivät palaamasta, kunnes tilanne on ohi, Salonen toteaa.

Salonen myöntää Suomen ilmanlaadun heikentyneen viime päivinä, muttei pidä tilannetta erityisen hälyttävänä. Ilmanlaatu on aiempina vuosina ollut ajoittain selvästi huonompi. Salonen muistuttaa, että tällä hetkellä maassa vaikuttavat savuhiukkaset ovat kulkeutuneet Suomeen peräti tuhannen kilometrin päässä sijaitsevilta paloalueilta.

- Suomessa näitä savuja on joka kesä. Vuonna 2006 oli metsäpalotilanne Suomenlahden pohjukassa, jolloin Helsingissä ja etelässä mitattiin hyvin paljon korkeampia pitoisuuksia.

Suosittelemme sinulle