Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Saunakuolema kiinnostaa myös kansainvälisesti

Löylyn MM-kilpailujen dramaattiset käänteet kiinnostavat myös maailmalla. Venäläinen mies kuoli kilpailun finaalissa yllättäen. Poliisin mukaan tapaukseen ei epäillä liittyvän rikosta.

Heinolassa järjestetyt kilpailut keskeytyivät lauantaina dramaattisesti, kun venäläinen mies yllättäen kuoli kilpailun finaalissa. Tapahtuma on herättänyt huomiota myös kansainvälisesti. Tapaukseen ei epäillä liittyvän rikosta. Venäläinen kilpailija kuoli, ja lisäksi suomalainen kilpailija vietiin kisapaikalta sairaalahoitoon. Hänet vietiin sairaalaan Helsinkiin, ja hänen tilansa on nyt vakaa.
Avaa Yle-sovelluksessa

Venäläinen kilpailija, Vladimir Ladyzhenski kuoli ja suomalainen kilpailija vietiin kisapaikalta sairaalahoitoon. Suomalainen Timo Kaukonen on sairaalahoidossa Helsingissä ja hänen tilansa on vakaa.

Traaginen tapahtuma on huomioitu laajasti eri puolilla maailmaa. Esimerkiksi brittiläinen yleisradioyhtiö BBC on nostanut tapauksen verkkosivuillaan kolmen tärkeimmän uutisen joukkoon. Euroopan sivustolla uutinen on luetuin. Samoin uutistoimisto Reuters noteerasi surullisen tapahtuman. Myös Kiinan valtiollinen uutistoimisto Xinhua uutisoi onnettomuudesta.

Löylyn MM-kilpailuihin saapuu vuosittain useita ulkomaisia toimittajia.

Löylyt 110 asteessa

Löylyn MM-kisoissa kilpailijat kilvoittelevat, kuka kestää istua saunan löylyissä pisimpään.

Lauantai-illan traagiset tapahtumat käynnistyivät, kun kilpailujen finaalia oli kestänyt kuusi minuuttia. Kaksi jäljellä ollutta finalistia yllättäen tuupertuivat.

Venäläinen kilpailija menehtyi elvytyksestä huolimatta. Suomalainen menetti tajunsa, mutta hänen elintoimintonsa olivat vakaa. Miehen tila on tiettävästi edelleen vakaa. Hän on hoidettavana Helsingissä.

Saunassa oli finaalin aikaan 110 astetta. Kilpailijoilta kysyttiin tasaisin väliajoin, ovatko he kunnossa. Finalistit eivät kuitenkaan itse suostuneet poistumaan saunasta.

Kilpailijat olivat ennen kisaa allekirjoittaneet paperin, jossa he ilmoittivat olevansa mukana omalla vastuullaan. Ennen kilpailua he olivat lääkärintarkastuksessa.

Järjestäjät keskeyttivät kilpailun heti, kun asioiden huomattiin olevan pielessä. Poliisi selvittää, mikä kisassa meni vikaan.

Ennen finaalia toinen loppuottelijoista kuvasi oloja äärimmäisen kuumiksi.

- Nämä ovat olleet pirun kuumia saunoja, ja nyt on kuumin sauna tulossa. Kun tässä kaksi kertaa on saunassa jo käynyt, niin rupeaa olemaan luomet punaisina ja sormiin on ruvennut tulemaan vesirakkuloita. Mutta mennään vielä kerran ja purraan hammasta, kokenut löylykisailija Timo Kaukonen sanoi.

Kaukonen on kotoisin Lahdesta ja hän on kokenut löylykisailija. Hän on voittanut saunomisen MM-kilpailun viisi kertaa.

Venäläiskilpailija oli olympiavoittajan duuma-avustaja

Vuonna 1948 syntynyt Vladimir Ladyzhensky oli kotoisin Novosibirskistä, Länsi-Siperiasta. Hänet tunnettiin Venäjällä muun muassa kolminkertaisen olympiavoittajan, painija Aleksandr Karelinin perustaman säätiön johtajana ja duuma-avustajana. Viime vuonna Ladyzhensky sijoittui saunomiskilpailussa kolmanneksi.

Järjestelyt olivat kunnossa

Kilpailun järjestäjien mukaan turvajärjestelyt olivat kunnossa.

Vaikka onnettomuuden syistä ei ole vielä tarkkaa tietoa, ovat kisan järjestäjät päättäneet lopettaa löylyn MM-kisat. MItään uutta ei ole tullut ilmi myöskään sunnuntain tutkimuksissa, kertoo ylikonstaapeli Timo Tuomela Päijät-Hämeen poliisilaitokselta.

Suosittelemme