Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Turun konserniyhtiöistä vaaditaan selvitystä

Turun kaupungin perustamien elinkeinoyhtiöiden toiminnasta tulee tehdä selvitys, vaatii turkulaispoliitikko Seppo Lehtinen (sd.). Hän haluaa selvityksen Turku Science Parkin, Turun Koneteknologiakeskuksen ja Pilot Turku -yhtiön toiminnan kuluista ja tuotoista viiden vuoden ajalta.

Turun lippu.
Kuva: Sami Tammi / Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Kaupunginhallituksen sosiaalidemokraattinen varapuheenjohtaja pitää yhtiöiden toiminnan nykyistä seuraamistapaa heikkona. Yhtiöiden onnistumista arvioidaan niiden itsensä tuottaman tiedon varassa pari kertaa vuodessa.

Turku Science Park Oy, Turun Koneteknologiakeskus Oy ja Pilot Turku Oy ovat Turun kaupunkikonserniin kuuluvia elinkeinoyhtiöitä. Ne on perustettu aikanaan Turun elinkeinostrategian mukaisesti kehittämään osaamista ja yritystoimintaympäristöä. Niiden toimintamalli, rahoitusrakenne ja henkilöstön määräkin vaihtelevat.

Yhtiöiden toimintaa ja tavoitteiden toteutumista on arvioitu kaksi kertaa vuodessa toiminta- ja talousraportin yhteydessä ja kerran vuodessa Turun kaupungin tilinpäätöksen yhteydessä. Lehtisen mukaan näin saatava tieto on kuitenkin yhtiöiden itsensä tuottamaa, eikä välttämättä mittaa yhtiöiden tulosta panos-tuotos-suhteessa.

Seppo Lehtinen korostaa myös, että tulosta arvioivien mittareiden luotettavuus ja yhtiöiden toiminnan sisällön arvioinnin taso vaativat tarkastelua. Lehtinen esittää, että kustakin yhtiöstä tehdään erikseen selvitys niiden toiminnasta ja tavoitteista sekä tavoitteiden toteutumisesta. Myös yhtiöihin osoitetusta taloudellisesta panostuksesta otetaan selvää. Selvitysvuosiksi Lehtinen ehdottaa vuodet 2005-2009.

Hän vaatii selvitystä tehtäväksi ennen kuin Turun seuraava, vuoden 2011, talousarvio hyväksytään.

Suosittelemme sinulle