Hyppää sisältöön

Pyhtää poistaa aromivahventeen, Kouvola tuo kuoriperunat takaisin kouluihin

Pyhtää luopuu keinotekoisesta aromivahventeesta kouluruuassa. Pyhtään ruokapalvelut lopettaa natriumglutamaatin käytön, koska sen on todettu aiheuttavan terveysongelmia kuten migreeniä, suolisto-ongelmia sekä lihas- ja nivelkipuja.

Kuva: Yle

Natriumglutamaattia löytyy eineksistä, leikkelemakkaroista, marinoiduista lihoista sekä liha- ja kasvisliemijauheista. Päiväkotilasten ruoissa natriunglutamaatin käyttöä on vähennetty jo aiemmin.

- Paljon natriumglutamaattia sisältäviä ruokia ovat pikaruuat, pitsat, makkarat, leikkelemakkarat. Näitä saattaa tulla päivän mittaan naposteltua aika paljon niin kyllä suositusraja ylittyy monella. Lähinnä pyritään terveellisyyteen. Glutamaatin poistaminen aiheuttaa meillä sen, että ruuassa käytetään enemmän yrttejä ja pippureita, haetaan se maku jostain muualta, sanoo Pyhtään ruokapalvelupäällikkö Riitta Anttonen.

Keinotekoisen aromivahventeen poisto nostaa pyhtääläiskoululaisen ruoka-annoksen hintaa sentillä, kun annos maksaa nykyisin kunnalle 2,70 euroa. Vuodessa kustannukset nousevat noin 2000 euroa.

Kouvolan koululaisten ruokapöytään on tänä syksynä palautettu kuorelliset perunat. Kaupungin ruokapalvelupäällikkö Auli Windtin mukaan muutama koulu oli siirtynyt kuoriperunoihin viime lukuvuonna, ja olivat kokeilusta innoissaan.

- Niin sanotuista kumiperunoista on tullut paljon palautetta, ja halusimme taata kaikille maukasta perunaa lautaselle, Windt sanoo.

Kustannukset tulevat Windtin mukaan pysymään samoina. Aiemmin kuorettomien perunoiden toimittajat hoitavat nyt pesemisen eikä hinta muutu.

Takavuosina perunoiden kuoriminen oli miltei pakollinen pakollinen taito jo ennen kouluun tuloa. Nykyisten ekaluokkalaisten kuorintataidoista ei voi olla yhtä varma, varsinkin kun asiasta ei ehditty informoida perheitä ennen lukuvuotta.

- Eiköhän ne taidot sieltä tartu, Auli Windt toteaa.

Suosittelemme sinulle