Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Yli puolet tukee sukupuolineutraalia avioliittolakia

Enemmistö suomalaisista antaisi homopareille samat oikeudet avioliittoon kuin heteropareille. YLE Uutisten kyselyn mukaan 54 prosenttia kansasta kannattaisi uutta avioliittolakia, joka antaisi kaikille aviopareille samat oikeudet sukupuolesta riippumatta. Keskeistä vaaliteemaa homoliitoista ei kuitenkaan haluta.

Enemmistö suomalaisista antaisi homopareille samat oikeudet avioliittoon kuin heteropareille.
Avaa Yle-sovelluksessa

Sukupuolineutraali avioliittolaki mahdollistaisi homo- ja lesboparien avioliitot sekä adoptiot perheen ulkopuolelta. Tuoreen kyselyn mukaan uutta lakia vastustaisi 35 prosenttia suomalaisista.

Vankin kannatus sukupuolineutraalilla avioliittolailla on Uudellamaalla, jossa uudistusta kannatti 60 prosenttia vastaajista. Naiset suhtautuvat mahdolliseen lakiin hieman miehiä suopeammin. Nuoret puolestaan tukevat lakiuudistusta huomattavasti ikääntyviä enemmän.

Mahdollinen uusi laki on herättänyt vastustusta kirkon piirissä, mutta myös niukka enemmistö kirkkoon kuuluvista suomalaisista kannattaa kyselyn perusteella uutta avioliittolakia.

Eri puolueiden kannattajista lakia vastustavat eniten kristillisdemokraatit (77 prosenttia), perussuomalaiset (54 prosenttia) ja keskustalaiset (51 prosenttia). Selvästi eniten tukea homoliitoille on vihreiden riveissä (82 prosenttia).

Seta ilahtui tuloksesta

Seksuaalista tasavertaisuutta ajavan Setan varapuheenjohtaja Elina Laavi pitää tutkimuksen tuloksia ilahduttavina.

- Tämä on todella rohkaisevaa. Tuntuu siltä, että Suomi voi olla oikeasti maailman paras maa myös homoille, Laavi iloitsee.

Avioliittolaista on povattu jopa kevään eduskuntavaalien kuumentajaa, mutta aihe ei kyselyn perusteella herätä äänestäjissä suuria intohimoja. Kyselyn mukaan vain vajaa viidesosa suomalaisista on sitä mieltä, että avioliittolaista pitäisi tulla keskeinen vaaliteema.

Kannatatteko sukupuolineutraalia avioliittolakia, eli lakia joka antaa kaikille aviopareille samat oikeudet puolisoiden sukupuolesta riippumatta?

Kaikki %Nainen %Mies %
Kyllä546146
Ei352842
Ei osaa sanoa111112

Oikeusministeriössä selvitetään syksyllä, miten uuteen avioliittolakiin voitaisiin siirtyä. Setan Elina Laavi uskoo, että lakiuudistus voi toteutua jo ensi vaalikaudella.

- Meillä on täydet edellytykset edetä lainuudistuksen kanssa heti ensi vaalikaudella. Kirkko on ilmoittanut arkkipiispan suulla, että he tukevat uudistusta ja samoja oikeuksia. Selvitystyö on jo menossa oikeusministeriössä, eikä mitään syytä viivytyksiin ole, Laavi sanoo.

Taloustutkimuksen YLE Uutisille tekemässä kyselyssä haastateltiin alkuviikolla 1 005:ttä 15-79-vuotiasta suomalaista. Tutkimuksen virhemarginaali on noin 2,5 prosenttiyksikköä suuntaan tai toiseen.

Suosittelemme sinulle