Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Kirkkoremontti etenee Himangalla

Himangan kirkko oli suurimman osan elokuuta pois käytöstä, syynä sähköjen uusiminen. Nyt kirkko palvelee lähes normaaliin tapaan, vaikka kirkon remontti askeleittain eteneekin ja tulee näkymään kirkossa käyville esimerkiksi ikkunaremonttina.

Himangan kirkko kuvattuna sisältä.
Kuva: YLE / Raila Paavola
Avaa Yle-sovelluksessa

Himangan kirkko on seurakunnan ensimmäinen kirkko ja se valmistui vuonna 1794. Alun perin kirkko suunniteltiin rakennettavaksi parkaalle Rautilan kylälle kuutisen kilometriä nykyistä paikkaa pohjoisemmaksi.

560 000 euroa maksavalla remontilla Himangan kirkkoa pystytään kunnostamaan monilta osin. Äänentoisto ja sähköt uusitaan, sakastiin rakennetaan pieni vessa ja pesutilat sekä kirkkosalin valaistus nykyaikaistetaan. Toisaalta vanhat kirkon katossa roikkuvat kattokruunut puunataan kuntoon.

- Kaikki kattokruunut otetaan alas, kunnostetaan ja puhdistetaan. Täällä on kolmenlaisia kruunuja. Ne sijoitetaan niin, että pääkäytävälle tulee omat ja sivukäytäville omat kruunut. Tarvittaessa niitä myös uusitaan, selvittää rakennustoimikunnan jäsen Pekka Uunila.

Myös ikkunaremontti on lähiaikoina edessä.

- Nyt ei oikein tiedetä, mitä seinän sisällä on eli onko ikkunapenkin alla eristettä ollenkaan. Hyvä, ettei talvella vesi jäätynyt. Siinä on käynyt kova veto, mutta nyt ne avataan ja katsotaan, mitä siellä on ja tehdään tarpeelliset korjaukset.

Kattoon lisäeristystä

Kirkon yläpohjan eristäminen on myös työlistalla, mutta siihen ei Pekka Uunilan mukaan ole vielä saatu tekijää.

- Se tuntuu erittäin vaikealta hommalta. Siellä on hyvin ohut 10-15 sentin kerros villaa, joka läpäisee lämmön ja sulattaa lumet katolta. Sille on pakko tehdä jotakin. Kun kirkko on liitetty kaukolämpöön, se tulee näkymään varmasti jo ensimmäisenä vuonna lämpökustannusten putoamisena.

Remontin edetessä on tehty myös mielenkiintoisia löytöjä. Kun sakastin lattia poistettiin, löytyi alta muun muassa vanha kirjekuori, erilaisia asiapapereita ja viestilappusia sekä nyöritetty huopakenkä. Ainakin osa tavaroista on peräisin päiväysten mukaan 1890-luvun puolivälistä.

Myöhemmin Himangan kirkkoa odottaa vielä sisä- ja ulkomaalaus, mutta nykyisiä värejä ei olla muuttamassa.

Suosittelemme sinulle