Hyppää sisältöön

Tutkimukset rokotteiden haitoista alkoivat jo kuukausia sitten

Suomalaisneurologit ovatkin tutkineet sikainfluenssan, rokotteiden ja narkolepsian yhteyksiä jo kuukausien ajan. Tutkimustulokset ovat päätyneet kansainvälisen tiedejulkaisun julkaistavaksi.

Sikainfluenssan, rokotteen ja narkolepsian yhteyttä ryhdyttiin tutkimaan valtakunnallisesti, kun lastenneurologit nostattivat julkisuuteen yhteysepäilyn viikko sitten. He jättivät kertomatta, että samat tutkijat ovat tehneet omaa selvitystyötään jo kuukausia aikaisemmin. Tähtäimessä on ollut kansainvälinen tiedejulkaisu, jonne käsikirjoitus artikkelista on jo lähetetty.

Tutkimuksen tekovaiheessa epäilyttäviä tapauksia oli seitsemän, mikä mahtui normaaliin rajaan.

- Olemme selvitelleet infektion ja rokotuksen mahdollista yhteyttä narkolepsian syntyyn. Tutkijoita on kiinnostanut, voisiko tämä selittää narkolepsian syytä, sanoo Helsingin uniklinikan neurologi Markku Partinen.

Tutkimusartikkelilla oli kiire, ja tutkijat eivät halunneet pilata mahdollisuuksiaan saada nimiään arvostetulle areenalle levittelemällä asiaa laajemmalle.

- Tiedelehdissä on erittäin tarkka asia että ei saa kertoa mitään tai he eivät julkaise sitä lainkaan, Partinen selventää.

Epäilys kerrottiin viranomaisille kesäkuun lopussa, jolloin artikkeli alkoi jo olla pitkällä. Nyt julkaisun päätoimittaja saa harkita, julkaistaanko tutkimus, vaikka siitä kerrotaan nyt julkisuuteen.

Neurologit perustelevat valintaansa pistää tieteen teko viranomaiskovistelun edelle tiedeyhteisön tehokkuudella. Partisen mukaan narkolepsia-asia olisi saattanut pyöriä viranomaisten rattaissa, mutta jos tutkimus julkaistaisiin tiedelehdessä, viranomaisten pitäisi ottaa asia vakavasti.

Suosittelemme sinulle