Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Valkokärpässieniä löytyy taas runsaasti

Tappavan myrkyllisiä valkokärpässieniä kasvaa tänä syksynä paikoin poikkeuksellisen runsaasti, arvioi sienitieteen dosentti Harri Harmaja Luonnontieteellisestä museosta. Myös viime syksynä valkokärpässieniä oli huomattavan paljon – ja ne aiheuttivat useita vaikeita myrkytyksiä.

Valkokärpässieni maasta irroitettuna kannon päällä metsässä
Valkokärpässienellä on jalan tyvessä tuppi, joka herkkusieniltä puuttuu. Kuva: Pekka Kauranen / Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Sienitieteen dosentti Harri Harmaja törmäsi maastoretkellään Pohjois-Lohjalla poikkeuksellisen runsaaseen valkokärpässienien esiintymään keskiviikkona. Voittopuolisesti nuoria sieniryppäitä oli kymmenittäin satojen metrien matkalla.

- En muista nähneeni vastaavaa aiemmin, vaikka olen harrastanut sieniä yli puoli vuosisataa. Eikä se ollut mikään poikkeusmetsä, on syytä varautua siihen, että niitä löytyy runsaasti muualtakin, Harmaja sanoo.

Helteiden päättyminen ja sateet ovat luoneet otolliset olosuhteet valkokärpässienille, jotka ovat ilmestyneet maastoon lyhyessä ajassa. Myrkkysientä tavataan yleisesti Etelä- ja Keski-Suomessa. Niiden syöminen saattaa aiheuttaa pysyviä maksavaurioita tai jopa kuoleman.

- Olosuhteet ovat ilmiselvästi olleet otolliset valkokärpässienille nyt kahtena peräkkäisenä vuotena. Viime syksynä myös myrkytyksiä oli poikkeuksellisen paljon. Valkokärpässieni muistuttaa monia herkkusieniä, niihin sen voi sekoittaa, Harmaja kertoo.

Valkokärpässienellä on kuitenkin jalan tyvessä tuppi, joka herkkusieniltä puuttuu. Lisäksi sen heltat ovat puhtaan valkoiset, kun herkkusienien heltat tummuvat ruskeanmustiksi sienen kypsyessä.

Valkokärpässieni viihtyy sammaleisissa kuusimetsissä, etenkin kosteissa painanteissa sekä lampien ja purojen tuntumassa. Myös Lohjan Outamon esiintymä oli runsaimmillaan puron varressa ja lehtokorven reunassa.

Suosittelemme