Hyppää sisältöön

THL perustamassa influessarekisteriä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos aikoo perustaa valtakunnallisen, keskitetyn tietokannan, johon tallennettaisiin muun muassa pitkittyneisiin flunssiin liittyviä terveyskeskuskäyntejä. Valtakunnallista järjestelmää ei ole koettu tarpeelliseksi ennen viime talven influenssapandemiaa.

Yhteisen tietojärjestelmän asentaminen ei käy hetkessä, sillä suomalaisilla terveyskeskuksilla on käytössään monia eri tietojärjestelmiä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Markku Kuusi.

-Uskosimme, että ainakin kaikki sairaanhoitopiirit kattava järjestelmä pystytään nyt yhden kahden vuoden aikana rakentamaan. Tälle influenssakaudelle sitä ei vielä saada pystyyn, mutta toiveissa olisi seuraava kausi 2011-2012.

Kuusi kertoo, että terveyskeskusten tietojärjestelmistä pyritään keräämään niitä syitä, miksi potilaat ovat terveyskeskuksessa käyneet. Näitä tietoja kerättäisiin ajantasaisesti niin että niitä siirrettäisiin päivittäin Terveyden ja hyvinvoinnin laitokseen.

Järjestelmä mahdollistaa seurannan, kuinka moni potilas on käynyt terveyskeskuksessa äkillisen hengitystietinfektion tai influenssan kaltaisen taudinkuvan vuoksi. Myös monia muita terveyteen liittyviä asioita olisi mahdollista seurata uuden rekisterin myötä.

-Sehän voisi olla hyödyllinen esimerkiksi jonkun ripuliepidemian yhteydessä tai monen muun taudin yhteydessä, sanoo Kuusi.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Markku Kuusi painottaa, että valtakunnallinen tietokanta on ensisijaisesti tarkoitettu sairaalahenkilökunnan käyttöön.

Suosittelemme sinulle