Hyppää sisältöön

Mosambikin ruokamellakoissa kuolonuhreja

Eteläisessä Afrikassa sijaitsevassa Mosambikissa ainakin kuusi ihmistä on kuollut ruoan kallistumisesta alkunsa saaneissa levottomuuksissa. Hintojen nousu on poikinut keskiviikkona mielenosoituksia eri puolilla pääkaupunkia Maputoa.

Viranomaisten mukaan poliisit käyttivät kyynelkaasua ja avasivat joillakin alueilla tulen väkijoukkoja vastaan kumiluotien loputtua. Kuolleista ainakin kaksi on lapsia. Ainakin 11 ihmistä on lisäksi loukkaantunut mielenosoittajien ja poliisien yhteenotoissa.

Suuri osa tuhansista mielenosoittajista on nuoria miehiä. Väkijoukkojen kerrotaan heitelleen kiviä, polttaneen autonrenkaita ja ryöstelleen kauppoja. Kaupat ja pankit on suljettu ainakin Maputon liikekeskustassa.

Mielenosoittajat ovat suuttuneet peruselintarvikkeiden kuten leivän kallistumisesta. Leivän hinta on noussut vuoden aikana neljänneksen, ja myös polttoaineiden ja muiden perushyödykkeiden hinnat ovat nousseet.

Mosambikin viranomaiset olivat varoittaneet aiemmin, ettei mielenilmauksia sallittaisi. Toissa vuonna useita ihmisiä kuoli polttoaineen hinnannoususta alkunsa saaneissa protesteissa.

Myös mm. Egyptissä on viime kuukausina osoitettu mieltä ruoan hinnannousun takia.

Suosittelemme sinulle