Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 13 vuotta vanha

Maatilojen energiasuunnitelmia ei ole kyselty

Energiasuunnitelman on voinut tilata ProAgriasta viime keväästä lähtien. Kiinnostus on ollut kuitenkin varsin vähäistä. Energiasuunnitelman avulla voidaan maatiloilla löytää sopivia kohtia, joissa voidaan säästää energiaa ja samalla laskea kustannuksia.

Kotitalouspuolella sikatalous on suurin energiankäyttäjä.
Kotitalouspuolella sikatalous on suurin energiankäyttäjä. Kuva: YLE Pasi Takkunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Maatilojen energiasuunnitelmat eivät ole herättäneet Etelä-Pohjanmaalla juurikaan kiinnostusta. ProAgrian energianeuvojille ei ole tullut tilallisilta kyselyjä, vaikka maksullisen energiasuunnitelman on voinut tilata heiltä keväästä lähtien.

Neuvoja ja kotieläinagrologi Hanna Hemilä kertoo, että maatiloilla voidaan säästää melko pienillä toimilla jopa tuhansia euroja vuodessa muun muassa eläinrakennusten ilmastointia säätämällä, sähköyhtiöitä kilpailuttamalla ja maatilan koneiden tarkemmalla käytöllä.

Kotitalouspuolella sikatalous on suurin energiankäyttäjä, sen sijaan esimerkiksi emolehmätuotannossa energiankulutus on merkittävästi vähäisempää. Hemilä uskoo, että kiinnostus suunnitelmia kohtaan lisääntyy, kun tieto ja kokemukset leviävät.

- Tietysti täytyy ymmärtää se, että maatilojen energiasuunnitelmia on nyt vasta alettu pikku hiljaa ajamaan eteenpäin ja ei näin nopealla aikataululla saada vietyä läpi tiloille , että tilat aktiivisesti itse ottaisivat yhteyttä. Mutta kyllä veikkaan, että ens vuonna tähän aikaan on ihan selkeesti enemmän ja parin vuden sisällä hyvin asia on lyönyt läpi, toteaa Hemilä.

Valtio tukee energiasuunnitelmien tekoa tiloilla, jotka ovat liittyneet valtakunnalliseen maatilojen energiaohjelmaan. Energiatehokkuussopimuksen tehneelle tilalle suunnitelma maksaa 15 prosenttia toteutuneista kustannuksista.

Suosittelemme